До края на 2030 г. по европейските пътища се очаква

...
До края на 2030 г. по европейските пътища се очаква
Коментари Харесай

Какво ще правим с батериите на всички тези електромобили?

До края на 2030 година по европейските пътища се чака да има 30 млн. електрически коли.

„ Това е невъобразим до момента ритъм на напредък на един изцяло нов артикул “, разяснява Пол Андерсън от Университета в Бирмингам, представен от Би Би Си. Много хора към този момент споделят притеснения, че когато батериите на тези коли се изхабят, те ще съставляват нова опасност за природата. „ Затова в рамките на идващите 10 до 15 години би трябвало да имаме добре работеща промишленост за преработване на батериите на всички тези електрически коли “, разяснява Андерсън. „ Към момента е мъчно да се каже с акуратност, само че се смята, че към 5% от всички литиево-йонни акумулатори се рециклират “, прибавя той.  

Традиционните оловни акумулатори към този момент се рециклират в огромна степен. Това обаче  не може да се каже за литиево-йонните. Този вид акумулатори са доста по-тежки и съставляват няколкостотин обособени детайла, които би трябвало да бъдат разглобени. При погрешно демонтиране даже могат да бъдат рискови. Регулаторите в Европейски Съюз стартират да вкарват правила, съгласно които производителите на електрически коли ще носят отговорността за преработването на батериите.

Една от най-популярните марки в Европа да вземем за пример – Nissan употребява остарели акумулатори от своя модел Leaf, с цел да задвижва автономни  роботи, които придвижват елементи в заводите на компанията. Volkswagen неотдавна отвори нов цех за преработване на акумулатори в Залцгитер в Германия, където възнамерява да обработва по 3600 батерийни системи на година в пилотната фаза.

„ В първата фаза ние ще извличаме метали като кобалт, никел, литий и  манган. Частите, в които се съдържа алуминий и мед ще бъдат изпращани за обработка в центрове, които към този момент се занимават с това “, изяснява Томас Тиеде, началник на отдела по преработване на Volkswagen Group.

Renault сега рециклира по няколко стотин батерийни системи на година, като работи по тази активност със профилираните в региона на преработването френска компания Veolia и белгийската химическа компания Solvay. „ Планираме в бъдеще да покриваме 25% от пазара на преработване на акумулатори. Целта ни е да обработваме освен батериите на Renault, само че и всевъзможни други акумулатори, както и да обработваме отпадъчни материали по индустриалния цикъл на батериите “, разяснява Жан Филип Ермин, началник на отдела за стратегическо възнамерява на Renault.

При преработването на някои елементи от батериите все още се употребяват процеси, при които човешкият труд е по-полезен. Това обаче основава нови проблеми, тъй като може да е рисково за чиновниците. Отговорът е роботизация и автоматизация, която занапред ще стартира да се вкарва. 

„ Рециклирането на батериите ще става от ден на ден рентабилен бизнес, освен тъй като по този метод се опазва планетата, само че и тъй като за доста страни, които нямат  естествени залежи, то ще обезпечава по-лесен достъп до въпросните детайли. Краят на живота на дадена батерия ще е новият миньорски бизнес за доста страни в Европа “, разяснява Гавин Харпър от изследователския институт Фарадей.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР