До края на 2023 г. регионалното министерство пуска две големи

...
До края на 2023 г. регионалното министерство пуска две големи
Коментари Харесай

Градовете очакват 2 милиарда лева в края на годината

До края на 2023 година районното министерство пуска две огромни процедури за кандидатстване по новата стратегия „ Развитие на районите “ 2021 – 2027 година. Министерство на регионалното развитие ще разгласи кандидатстване за общински планове за близо 2 милиарда лева, което е повече от половината от целия бюджет на оперативната стратегия. Самите планове ще се подават в първото тримесечие на 2024 година, като покриват като действия съвсем всички сфери в градското развиване.

Това излиза наяве от обновената индикативна годишна работна стратегия по програмата за 2023 година Изпълнението на новите оперативни стратегии се забави, като това е реалност във всички страни-членки на Европейски Съюз около късно приемане на нормативната рамка, като политическата рецесия у нас в допълнение забави нещата.

650 млн. лева ще бъдат отпуснати по процедурата за развиване на 10 водещи общини, които са съществени центрове на напредък – Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Столична община и Благоевград. Градовете са обединени в клъстери, като разпределението на парите е за Видин и Плевен 21,57%, за Русе, В. Търново, Варна – 27,79%, за Бургас, Ст. Загора, Пловдив – 27,61%, и за Столична община и Благоевград – 23,03%. Ще се поддържат три типа планове – на територията на една община, на територията на клъстера или на територията на цялата страна. За общински и клъстерни планове се планува да се заделят 70% от парите, останалите 30% са за планове за цялата страна. Разработването на плановете няма да е елементарно, тъй като се изисква консолидиране на разнообразни равнища – сред разнообразни заинтригувани страни, разнообразни административни територии, на ограничения от разнообразни браншове. Част от средствата ще са непокътнати преди всичко за вложения в обществено включване, жилищно обезпечаване, обучение и опазване на здравето.

До края на годината следва да бъде оповестена и процедура за 1,3 милиарда лева за развиване на други 40 общини отвън 10-те центъра за напредък. – Враца, Ловеч, Лом, Монтана, Троян, Габрово, Горна Оряховица, Севлиево, Разград, Свищов, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен, Сливен, Ямбол, Нова Загора, Айтос, Карнобат, Казанлък, Свиленград, Харманли, Димитровград, Кърджали, Хасково, Асеновград, Велинград, Смолян, Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Карлово, Ботевград, Гоце Делчев, Дупница, Кюстендил, Перник, Петрич, Самоков, Сандански. Ще бъдат подкрепени и ограничения на територията на селски региони, които остават отвън проекта за развиване на земеделието, като здравна инфраструктура, енергийна успеваемост, туризъм и други И тук има запас, заделен целево за обществено включване, опазване на здравето и обучение. Финансирането е разпределено сред районите за развиване на база четири знака – население, територия, брутна добавена стойност и положение на инфраструктурата, предава „ Сега “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР