До края на 2023 г. не се очакват значителни промени

...
До края на 2023 г. не се очакват значителни промени
Коментари Харесай

Имотният пазар в София: Стабилна възвръщаемост на инвестициите и ръст на търговските площи

До края на 2023 година не се чакат обилни промени на пазара на недвижими парцели в България. Очакванията са страната да поддържа доста по-добра пазарна непоклатимост спрямо Централна и Западна Европа, където размерът на вложенията е намалял с към 50%, спрямо 2022 година Това се показва в отчет на консултантската компания Colliers за пазара на парцели през третото тримесечие на 2023 година

Ниското равнище на дълга и ниските лихви в България са повода за поддържане на пазара в положително положение. През 2024 година е допустимо за динамичността да се промени, в това число и за България. 

Докладът на консултантската компания за третото тримесечие сочи, че възвръщаемостта в главните сегменти от капиталовия пазар в България остават постоянни. В цифрено изражение - това са 7,75% за офиси и търговия на дребно, 7,5% за индустриални парцели и 4% за жилищни парцели. Общият инвестиция размер доближава близо 150 милиона евро.

Жилищни здания от висок клас
 Снимка 643922
Имотите в този сегмент - от висок и междинен клас, предлагани на пазара в София, са общо 15 000, с 5 060 в строителство. Средните офертни цени за двустаен апартамент са сред 180 000 до 230 000 евро, за еднофамилна къща е над 486 000 евро.

Наем на тристаен апартамент варира от 1000 до 1300 евро на месец, до момента в който за къща над 2150 евро на месец, като тук още веднъж става въпрос за жилища във високия сегмент.

Офиси

При офисите междинният наем ставките в столицата остава на същите равнища. Те са по 14 евро на кв.м на месец за клас А офиси и 10 евро на квадратен метър на месец за клас Б.

Търговски центрове

Първокласните наеми в комерсиалните центрове се усилват до 40 евро на кв.м на месец. Това е наклонност, която се следи и по основните улици, където се доближава до 56 евро на кв.м месец. Търговските паркове поддържат наем от 10 евро на кв.м на месец. Около 7900 кв.м търговски паркове са в развой на създаване.

Търговски паркове

През последните няколко години комерсиалните паркове набират все по-голяма известност, предлагайки на потребителите удобството на намиране на необятна гама от артикули и услуги на едно място. България не е изключение от международните трендове и тук се отбелязва увеличение на строителството на такива уреди в цялата страна. Търговските паркове се характеризират със своето стратегическо местонахождение, с елементарен достъп до градски превоз и паркинг. В тях може да се открият интернационалните и локални марки за мода, електроника, мебели, аксесоари за дома, спорт артикули, супермаркети и други

Общата повърхност на търговски паркове в страната е над 376 800 квадратни метра, разпределени в 45 плана. В множеството случаи притежателите са локални вложители, само че има интернационалните компании интензивно търсят благоприятни условия за влизане на пазара. До средата на 2023 г.има 9 в стадий на обмисляне. Инвеститорите се концентрират върху по-големи планове, които да оферират разнообразни улеснения за посетителите. Приблизително половината от парковете са ситуирани в градове с вариращо население от 50 000 до 100 000 поданици. По-малки градове и с по-малко от 50 000 души население също притеглят инвеститорски интерес.
 Четири ритейл парка ще бъдат открити до края на 2023 година у нас
Четири ритейл парка ще бъдат открити до края на 2023 година у нас

В Пловдив има деклариран капиталов интерес за нов мол, само че не е ясно по кое време ще се осъществя

Предстоящ план - Outlet Village

Търговския парк Outlet Village ще бъде ситуиран в северната част на входа на София. Проектът е част от Jumbo Plaza Retail, който работи от 2011 година и сега притегля повече от 5,8 милиона души. Според прогнозите посетителите ще се усилят до 8 милиона през идващите 2 години.

Предвидени са 50 магазина да отворят порти през 2025 година Проектът се създава и ръководи от капиталовата компания Trinity Capital.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР