До края на 2023 г. НАТО иска да приеме доктрина

...
До края на 2023 г. НАТО иска да приеме доктрина
Коментари Харесай

НАТО подготвя доктрина за борба с дроновете

До края на 2023 година НАТО желае да одобри теория за битка с дроновете, която ще бъде първата в историята на пакта. Според Defense News доктрината ще дефинира и редица фактори за образуване на общата подготовка на операторите на системи за битка с дронове.

Старши съветникът в отдела на НАТО за зараждащи провокации Клаудио Палестина акцентира, че създаването на антидроновата теория към този момент е в ход. Задачата за това е сложена при започване на тази година. Ядрото на този документ ще се опира на справочник, публикуван през 2019 година, „ който сложи мощен акцент върху определянето на насоки за ефикасни интервенции против дроновете “. Ако наръчникът, който съставлява прелиминарен документ, е в размер от към 600 страници, то доктрината ще бъде по-лаконична и ще се побере в 70-80 страници.

Доктрината ще съдържа избрани рекомендации за въвеждане в употреба на c-UAS системи (Counter Unmanned Aerial Systems), консолидиране на многодомейнни и многостепенни решения и общи стандарти за образование на оператори на дронове.

Документът би трябвало да бъде изпратен за ратификация от Комитета на НАТО за създаване на военни оперативни стандарти през идващите седмици. Доктрината би трябвало да бъде съгласувана до края на тази година.

Предстои закупуване на избрани системи, муниции и други

Клаудио Палестина разясни, че нуждата от сходна теория е установена предвид на изводите от войната в Украйна, където както украинските военни, по този начин и окупационната войска на Русия интензивно употребяват разнообразни типове дронове на бойното поле. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР