До края на 2022 г. цените на газа, тока и

...
До края на 2022 г. цените на газа, тока и
Коментари Харесай

Христина Христова: До края на 2022 г. цените на газа, тока и храните ще продължават да растат

До края на 2022 година цените на газа, тока и храните ще не престават да порастват. Регионалните диспропорции са огромен проблем. Има стратегия за средства от Европейския съюз, само че и там е опорочено. Относно инфлацията имаме доста сериозна прогноза на Българската национална банка от оня ден. Там се споделя, че до края на годината ще продължат да порастват цените на газа, на петрола, на електрическата енергия и на храните, съобщи някогашният обществен министър Христина Христова пред bTV.

Тя изясни, че са сложни управническите решения в тази обстановка, тъй като ето споделяме антикризисни ограничения, само че специалистите споделят, че те са проинфлационни, тъй като най-хубавата мярка при инфлация, е понижаване на държавните разноски. Христова попита: " Да де, само че можел ли да оставим нуждаещите се без помощ? ".

" Така че би трябвало да имаме поради, че имат спорен резултат и нееднозначен резултат. Най-доброто лекарство е баланс сред ограниченията за семействата и ограниченията за стопанската система. Трябва да се помогне на стопанската система да стабилизира индустриалното произвеждане. Виждаме, че има такова и качествени работни места с положително заплащане ", сподели още тя.

Икономистът Румен Гълъбинов сподели, че след следващата актуализация на бюджета има ограничения, които би трябвало да стигнат до най-нуждаещите се - в тази ситуация са отстъпката от 25 стотинки, които са за всички, без значение дали някой се нуждае или не. " В еврозоната инфлацията за юни на годишна база беше 8,6%, в България за същия интервал е 16,9%.

Има съвсем двойна инфлация от еврозоната, на където сме се запътили и ние. Има вътрешна и външна привнесена инфлация. Във вътрешната имаме не добре работещи пазарни взаимоотношения на пазара на горива и опита на страната да е да тушира тези неща. Това е една дълга верига през търговец до консуматор на това би трябвало да се обърне внимание, тъй като това е част от новите цени, които се виждат ", изясни Гълъбинов.

" Изключително цинично е да твърдим, че когато се покрива 25 стотинки на литър от държавния бюджет, това е проинфлационна мярка, още по-цинично е да твърдим, че нарастването на заплатите е проинфлационна мярка, както виждаме те даже не догонват и половината от нивото на от растежа на инфлацията ". Това сподели икономическият консултант на КТ " Подкрепа " Ваня Григорова в предаването " Тази заран ".

Тя акцентира, че в последна сметка задачата на политиците е да покажат, че се оправят със обстановката. " Разликата в заплатите сред София и останалата част на страната, е че в столицата има камери. София постоянно е била в центъра, да може да се постанова доста повече правда и да има повече трудови права. Имаме и локални феодали, които не заплащат заплати ", изясни Григорова.

Много добре знаем, че има общински и държавни предприятия, които създават, само че хората там, които работят не получават нарастване на заплата. Работодателите там споделят, няма да увеличим заплатата ви, тъй като ще се усили още повече инфлацията. Еми хайде да прекратим радикално повода за инфлацията, а не да караме хората да заплащат толкоз скъпо, сподели тя.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР