До края на 2021 г. интерконекторът Гърция- България трябва да

...
До края на 2021 г. интерконекторът Гърция- България трябва да
Коментари Харесай

Борисов обещава интерконекторът с Гърция да е готов до края на годината

До края на 2021 година интерконекторът Гърция- България би трябвало да бъде построен, тъй че по него да може да минава полутечен газ от Александруполис. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов, който през днешния ден направи оглед на строителството на интерконектора край Димитровград.

По негови думи в бъдеще има опция потенциалът да се усили до 5 милиарда куб. м газ годишно.

Борисов посочи, че това е 100% диверсификация.

Той означи и че се работи интензивно по разширението на газохранилището " Чирен " - също част от самодейността " Три морета ", в която страната ни взе участие.

Министър-председателят посети региона от трасето, където газопроводът ще пресече река Марица. В правата са осъществени всички подготвителни строителни действия. Предвижда се реката да се пресече посредством хоризонтално сондирано секване, което е най-щадящо от екологична позиция. Пресичането е с дължина към 500 м, на солидна дълбочина под коритото на реката и минава през разнородни земни пластове.
 Интерконекторът с Гърция да е подготвен тази година, желае Борисов Обновена
Интерконекторът с Гърция да е подготвен тази година, желае Борисов

Премиерът ще изиска от Европейска инвестиционна банка да ускорим заплащанията

Строителните работи по газовата връзка напредват. Към момента на 150 км от трасето са разнесени тръби в подготовка на последващите действия. Извършени са заварки на 120 км, на 70 км тръбите са положени в траншея. Общата дължина на газопровода е 182 км, от които 150 км - на българска територия.

Съгласно подписано в допълнение съглашение с изпълнителя АВАКС, компанията би трябвало да съблюдава актуализирания график за работа и газопроводът би трябвало да е построен до края на тази година. Уговорени са и междинни дати за привършване на основни стадии. От тях най-важно е приключването на пресичанията през огромните водни обекти - до 15 октомври. Строителството продължава да се извършва при опазване на в началото контрактуваната цена от 144,8 млн евро.

Проектът за създаване на интерконектора с Гърция е основен за България и за района заради стратегическото му значение за обезпечаване на диверсификация на източниците и маршрутите на доставка на природен газ. Той разрешава усъвършенствана енергийна съгласуваност в Югоизточна Европа, защото се развива в синергия с други планове,като TAP и LNG терминала до Александруполис, където страната ни е пълновръстен акционер.
 Газовата връзка с Гърция да е подготвена през октомври, упорства Петкова
Газовата връзка с Гърция да е подготвена през октомври, упорства Петкова

Министърът провежда среща за отчитане на дейностите по проекта
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР