До края на 2018 г. ще бъдат разработени нови методики за

...
До края на 2018 г. ще бъдат разработени нови
методики за
Коментари Харесай

До края на 2018 г. ще бъдат разработени нови методики за оценка на психологическата годност на водачите

До края на 2018 година ще бъдат създадени нови методики за проучване на психологическата валидност на водачите, които правят публичен транспорт на пътници, както и за водачите, с отнето свидетелство за ръководство заради нарушения на пътя. Това стана ясно по време на конференция на тема „ Ролята на човешкия фактор в пътната безопасност “, която се организира през днешния ден в София. Събитието се провежда от Института за проучване на популацията и човека към Българската академия на науките, в границите на план „ Повишаване нивото на пътната сигурност чрез разработване на нови методики за изследване на психическата годност на водачи на МПС “. Общата стойност на проекта е 378 хиляди лв. без Данък добавена стойност, а финансирането е обезпечено от ОП „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014-2020.

По думите на Галина Василева, шеф на дирекция „ Координация на стратегии и проекти “ в МТИТС, повече от 20 години не са осъвременявани методиките, по които се правят оценка водачите към настоящия момент и това постанова незабавното им актуализиране. Тя добави, че осигуряването на сигурността на движение по пътищата е едно от основните направления в активността на Министерството, а планове от това естество се финансират предпочитано от европейските фондове. „ Целта на проекта е още на стадий придобиване на свидетелство за ръководство претендент - водачите за професионалните категории да минават през по-строг надзор и по-задълбочено проучване на психологическата им валидност “, уточни Галина Василева.

Здравко Аспарухов, шеф на отдел „ Психологически асортимент “ в ИА „ Автомобилна администрация “, съобщи, че след въвеждането на новите методики за изследване, времето за осъществяване на изпита, което сега е към 4 часа, ще се редуцира до 3 пъти и ще бъдат прецизирани критериите за психологически проучвания на водачите. Той разяснява, че след привършване на проекта, изпитите ще имат различни варианти, които ще се избират на случаен принцип и няма да са идентични за различните региони на страната. „ В резултат на плана, ще бъде изготвен профил на рисковия лидер, който ще позволи въз основата на събраната от нас информация, да подхващаме ефективни стъпки за повишение на сигурността на пътя, включително и законодателни “, посочи Аспарухов.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР