До Италия за кафе и обратно летя Асен Сурдолов. Така

...
До Италия за кафе и обратно летя Асен Сурдолов. Така
Коментари Харесай

До Италия за кафе и обратно: Българин отпразнува с частния си самолет влизането ни в Шенген

До Италия за кафе и назад хвърча Асен Сурдолов. Така той отпразнува влизането ни в „ Шенген “ по въздух и стана първия българин, възползвал се от привилегията.

38-годишният е фен водач, инструктор и началник полети. Той потегли с частния си аероплан рано сутринта през днешния ден от личното си летище до село Паничарево. За два часа стига до италианския град Лече

Сурдолов четириместния витлов „ Мууни “ М20 и стигна в Италия тъкмо с изгрева в 6,42 часа

Той обаче не пътува самичък. Заедно с него бе и един от някогашните му възпитаници – Кристин Милушева. Сега младата дама се готви за кариера като водач в гражданската авиация.

„ В едната посока самолета управлявах аз, а в другата – Кристин. Стигнахме до Лече за към два часа и половина, тъй като имаше мощен срещуположен вятър от 40 км/ч, само че пък на връщане си дойдохме за към час и половина. “, описа Асен.

Двамата кацнали на дребното летище „ Корте “. То се намира единствено на няколко километра от Лече. След това  пили кафе на италианска земя и поели назад към дома.

„ Чакам да бъдем част от Шенген от доста години и нямаше по какъв начин да пропусна да пилотирам първия частен аероплан прелетял пространството при новите условия. Горд съм, че го направих и нямам самообладание още веднъж да хвърча. Вече мога да го върша свободно от всяка точка на България до всяка точка на Европа и назад без да се постанова да минавам по всички бюрократични стъпки, като до момента “, призна Асен.

По думите му омуникацията във въздушното пространство била както нормално. Тук присъединението на страната ни към Шенген нямало значение.

Но значителната разлика идвала при кацането

„ Като част от Шенгенското пространство спестяваме митници, документи, време и най-много нерви. Вече се усещам същински европеец! Усещането за свободата да летиш и да нямаш граници, към този момент е изцяло действително и извънредно вълнуващо! “, добави с необятна усмивка Асен Сурдолов.

От полунощ на 31 март българските жители, пътуващи в Шенгенското пространство, към този момент не подлежат на паспортен надзор

Източник: 24 часа 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР