До инцидент се стигна в избирателната секция в българското консулство

...
До инцидент се стигна в избирателната секция в българското консулство
Коментари Харесай

Сбиване на опашка на избирателна секция в Бурса за гласуване

До случай се стигна в изборната секция в българското консулство в турския град Бурса. Там имаше сборичкване, като единият от участниците в беше отведен от полицията за разпит, съобщи БНР:

Един български жител, част от групата представители на партии, които наблюдават за нередности по време на вота в Турция, се намира в полицията в Бурса. Не е задържан, ни увери самият той.

На място в секцията в консулството в Бурса е дошъл и консулът. С него беше и Седик Йълмаз от локалните изселнически организации:

„ В момента ние дойдохме да проверим, с консула говорихме. В момента няма никакви компликации “.

До напрежение и интервенция на полиция се стигна и в двете секции в истанбулския квартал " Авджълар ". Там при започване на изборния ден се появиха покровители от партия - същите, които провокираха безпорядък и прекъсване на изборния развой на вота през април.

Опашки нямаше, само че напрежението избухна безусловно за секунди с идването на покровител на партия, който твърди, че попълването на декларациите за вота отвън секцията и то не независимо, е нарушаване на закона.

" Декларацията може да се попълни авансово ".

Застъпникът на партията беше изведен на открито за идентификация от турската полиция. На място беше и представител на консулството, който сподели, че той би трябвало да бъде позволен. Вътре ръководителят на СИК не разреши да бъде пресечен изборния развой.

Въпреки това напрежението ескалира и се стигна до апели да се намеси турската полиция.

Застъпници на още две партии следиха вота от началото на деня.

Декларациите за гласоподаване в чужбина ще се одобряват, без значение от това къде са попълнени и подписани.

От Министерството на външните работи оповестиха, че са получили писмо от ЦИК, с което комисията уведомява, че с протоколно решение от през днешния ден е приела декларациите по член 33, алинея 2 от Изборния кодекс – Приложение № 22-НС от изборните бумаги, да бъдат одобрявани, без значение от това къде са попълнени и подписани от гласоподавателите.

Министерство на външните работи е уведомило за това решение в незабавен порядък всички дипломатически и консулски представителства, които да разпространят информацията и до секционните изборни комисии отвън страната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР