До една непозната То беше още през ония летни дни,

...
До една непозната То беше още през ония летни дни,
Коментари Харесай

Защото през оная нощ аз изплаках сълзите си за теб ♥ Димчо ДЕБЕЛЯНОВ

До една непозната

То беше още през ония летни дни, когато те срещнах по здрач из бялата алея вън от града и ме упойваше фантазията да проникна в твоя живот и да разгатна тихата тъга, която те правеше да изглеждаш като изгубена измежду това хилядно голям брой, което пъплеше вечер из алеите.

Тогава аз виждах великата приятност да запитвам и да предчувствувам.

Една вечер тебе те нямаше там, където те търсеше моят жаден взор. На другата вечер ти отново не пристигна и тогава се заредиха дни на жадност и на спотаено страдалчество. Лятото умираше пред очите ми постепенно и умираше дружно с него нежната наслада, разцъфнала в миналото под топлината на твоя взор.

Есента настъпи мълком и дъждовете запяха през дни и нощи идентична ария.

И през една от моите скръбни нощи дъждът ме настигна в една от крайните улици на града. Аз бягах изплашен от гръмовния смях на мълниите. Мълниите бяха усмивките, а гърмът - величавият смях на някой голям витяз, който беше впрегнал ветровете и прелиташе над света величествен и страховит.

Аз се заслоних в един ъгъл, изумен от съзнанието, че нощта е толкоз страшна, а аз съм толкоз самичък.

И не щеш ли аз се взрях в един насрещен прозорец. Там светеше. Аз се приближих и се вгледах извън. Знаеха ли тези, които бяха вътре, че някой гледа през прозореца. Аз видях запалени вощеници, аз видях бяло легло и на леглото... Мълчаливи жълти фигури стояха мрачни над това последно легло. Една страшна остаряла жена с черно покривало плачеше безшумно над мъртвата. Аз се вгледах и изтръпнах от смут... Това беше ти, беше ти!...

Чужди, далечни стъпки ме накараха да се отдалеча от прозореца, зад който лежеше ти, увехнала като музика дружно с последната усмивка на лятото. Аз плаках без сълзи през тая нощ.

***

Довечера ние ще се срещнем отново и ще вървим паралелно по алеята, дето те срещнах през летните дни, покрита в този момент със сняг. Както през вчерашния ден, ти ще се усмихваш топло и ще се смееш над това, което съм видял през оная страшна нощ, тъй като в този момент аз зная, че ти живееш на другия завършек на града, ти не си била тука, когато аз те видях мъртва, и там надалеч в едно село, изгубена измежду съня на снежните равнини, ти си мислила и копняла за мене.

Но твоят смях ще бъде непознат за мене, аз студено ще мълча като през вчерашния ден и когато се разделим, аз няма да се обърна, с цел да те видя по какъв начин ти си отиваш към дома самотна и печална.

Довечера ще бъде последната ни среща. Ние в никакъв случай към този момент няма да говорим; тъй като сред нас има една покойница, тъй като през оная нощ аз изплаках сълзите си за теб.

* Портрет на Димчо Дебелянов от Борис Ангелушев - Аукционна Къща Виктория

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР