До една година можем да сме в чакалнята за еврозоната.

...
До една година можем да сме в чакалнята за еврозоната.
Коментари Харесай

Борисов: До 1 година може да сме в чакалнята за еврозоната

До една година можем да сме в чакалнята за еврозоната. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов на форума "България в еврозоната ".

"Хубаво е че на това събитие са всички огромни политически партии. Искаме до една година да влезем в чакалнята на еврозоната, да понижим лихвите по заемите, повече непоклатимост и сигурност в банковата система, повече вложения. Това е при наложителна политическа непоклатимост - всичко си зависи от нас и нашите ръце ", посочи Борисов, представен от "Канал 3 ".

Министър-председателят уточни двата вероятни разновидността за България от влизането в еврозоната.

"По тази тематика има две отзиви - първото, позитивно, че в случай че влезем в чакалнята, всичко потегля нагоре; имаме и противоположния вид с Гърция - откакто влиза, всичко потегля надолу ", сподели министър председателят и напомни, че България към този момент е покрила 4 от 5-те критерия.



"Ние желаеме първо България да влезе в чакалнята за еврозоната, а по-късно в банковия паричен съюз ", разкри още министър председателят, като предизвести, че с този конгрес сигурно ще бъдат подразнени банкерите от европейските финансови институции - "банкерите не обичат да се шуми ".

"Банкерите в този момент сигурно ще ги подразним с този конгрес, че малко осветяваме тази пътна карта (за пътя на България към еврозоната), само че българските жители би трябвало да са осведомени ", изясни Борисов.

Той още веднъж акцентира какъв брой е значима политическата непоклатимост на България за тази значима стъпка към общата валута. За което посочи приноса на всички досегашни държавни управления.

"Зависи от стабилността на страната и по какъв начин ще се управлява в бъдеще. Ние, тъй като постоянно сме по-силни да се черним - и ние от ГЕРБ и сътрудниците от Българска социалистическа партия, само че ще видите от графиката на дълга, по какъв начин с Гърция тръгваме от 100% и през всичките години се вижда по какъв начин преди няколко дни ние отиваме на 25%, а Гърция тъкмо противоположното - отива на 177% ", поддържа тезата си с числа Борисов.

"Всичките държавни управления, което и да е държавно управление, ще го съблюдава това нещо, което е извънредно значимо, когато пазиме една теза - или от страховете на българските хора или от страховете на европейците.

Но ние не представляваме риск за Европа, тъй като удържахме - отново споделям, всички държавни управления. Не си дадохме на предпазване и не си продадохме златния запас - имаме прекрасен златен запас, имаме фискален запас, което реализираме със непоклатимост ", регистрира министър председателят.

"Ако видите задълженията на Полша, Словакия, Унгария, това ще значи, че умерено можем да похарчим 10-15 милиарда незабавно и всички ще харесат това, тъй като по този начин ние ще вдигнем пенсиите и всичко, само че надали ще се го харесат бъдещите генерации, които ще би трябвало да го изплащат ", съобщи Бойко Борисов.

По мотив третото място на България по най-нисък дълг в Европейски Съюз (след Естония и Люксембург), министър председателят се зарече до края на мандата си да смъкна под 20% задлъжнялостта на страната и тя да измести Люксембург от второто място.



Бойко Борисов напомни изявлението на Сергей Станишев. "Господин Станишев приключи доста добре с въпроса "Какво би станало, в случай че не участваме (в еврозоната)? ". Тогава не би трябвало да се сърдим, в случай че едни страни желаят да се развиват на първа скорост, а други, с други искания, да си вършат тяхна политика. Ние от кои желаеме да бъдем? Ясно е, че в случай че желаеме да сме като мощните страни и стопански системи с обща валута, би трябвало да влезем в техните измерения ", акцентира Бойко Борисов, представен от "Канал 3 ".

Той разкри, че предстоят "тихи договаряния " с европейските банкери, и изрази своя оптимизъм, че до година България ще реализира своето - влизане в чакалнята в еврозоната.

"Оптимист съм, че в границите на една година можем да се поздравим с триумф по този въпрос. Иска ми се да е за няколко месеца, само че няма да може, а и президентът Макрон има нови хрумвания към делене на Европа, а не за обединяване ", приключи министър председателят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР