До два дни ще бъдат върнати маските на закрито заради

...
До два дни ще бъдат върнати маските на закрито заради
Коментари Харесай

Здравните власти връщат маските на закрито

До два дни ще бъдат върнати маските на закрито поради огромният брой инфектирани с новите разновидности на Коронавирус. Това заяви шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) проф. Ива Христова, представена от „Труд“.

“Много значимо е в този момент да ограничим разпространяването. Поне носенето на маските дано да бъде наложително на всички места на публични места ”, разяснява проф. Христова. Тя уточни, че в здравното министерство се водят интензивни диалози по тематиката.

“Важно е ограниченията да бъдат превантивно взети, защото чакаме доста повишение на случаите. Все още в Източна Европа сме с ниско разпространяване на болестта ”, уточни специалистът. По думите й подвариантът BA.5 (това е петият подвариант на омикрон) доста бързо се популяризира и всеки заразява доста повече хора. Симптомите са свързани с нараснала температура към 37,5 до 38,5. Боледуването може да мине и със стомашно-чревни проблеми.

“Очакваме в пъти да се увеличи заболеваемостта. Бързо ще стигнем до пика, а по-късно чакаме по-бавно да понижават случаите. Пикът евентуално ще е обвързван с цялостното преобладаваме на BA.5. Интензивно се работи по секвениране в НЦЗПБ. Новата вълна е обвързвана с BA.5. Където е стъпил BA.5, стартира да измества останалите ”, изясни проф. Христова. Тя акцентира, че като процентно отношение смъртността при омикрон и BA.5 е по-ниска по отношение на предходните талази.

“Освен това към този момент имаме построен имунитет и съумяваме да се преборим с вируса още на входната врата – 30% имунизирано население и огромна част преболедували, някои – безсимптомно ”, посочи професорката. Тя поддържа основния държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев, който изиска здравната каса да върне безплатните PCR проби поради новата Коронавирус вълна.

“Абсолютно поддържам. Това е доста значим миг за изясняване на скритата заболеваемост. По-широки проучвания ни трябват. Сега е моментът – при започване на надигащата се вълна. Наши изследвания върху здравен личен състав демонстрираха, че към 30% от личния състав към този момент има прекарана зараза. Сега процентът евентуално е 70-80 ”, разяснява проф. Христова.

Тя посочи, че най-важната стъпка в предварителната защита е имунизирането. Но добави, че при изменящия се вирус 6 месеца е максимумът, в който може да разчитаме на надеждна отбрана от ваксина.

“Виждам активизиране на процеса по слагане на втора бустерна доза. Сега е моментът за имунизиране, тъй като ни трябват най-малко 2 седмици, с цел да бъдем предпазени ”, означи шефът на НЦЗПБ.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР