До дни страната ни ще влезе в оранжевата зона по

...
До дни страната ни ще влезе в оранжевата зона по
Коментари Харесай

Зам.-министърът на зравеопазването: До дни страната ни ще влезе в оранжевата зона

До дни страната ни ще влезе в оранжевата зона по разпространяване на ковид поради повишаването на случаите. Това разгласи заместник-министъра на опазването на здравето доктор Димитър Петров. По думите му следва стягане на ограниченията, само че то ще бъде по-скоро в усилването на контрола.

" В Министерството на здравеопазването има признат проект, който ясно разграничава по кое време се подхващат избрани ограничения. В момента България е в зелената зона, до дни ще влезе в оранжевата – най-много до понеделник ", уточни доктор Димитър Петров.

Той посочи, че това значи, че ще има известно стягане на ограниченията, по-скоро ще се ускори контролът. По-драстично стягане ще има, когато влезем в алената зона, добави зам.-министърът.

" В момента се вземат ограничения по-скоро за стягане на противоепидемичния надзор и то в закрити пространства, където се намират доста хора. Това са главно нощните заведения в курортите, там усещанията са, че не се съблюдават никакви ограничения ", уточни доктор Димитър Петров.

Той добави, че в страната има също така има доста огромно придвижване, в това число директно. " Главно от гастърбайтерите, които се връщат и стопират по няколко пъти, до момента в който стигнат до границите. Има и скупчване по границите, тъй че втората тенденция за инспекциите е по тези трасета, местата за отдих, бензиностанции и заведения за бързо хранене ", уточни доктор Димитров.

" Ако продължи растежа на инфектираните с ковид, ще има стягане. При алената зона най-вепоятно ще има много фрапантни ограничавания във връзка с заведенията на закрито ", съобщи той.

" Не може в едно заведение да се води, че имат 200 места, а вътре да има 2000 души. Заведения навън, където има скупчване на хора, също евентуално ще бъдат ограничавани. Това са главните места на болест. Плажовете не подобен проблем, това е навън, има вятър. Нещата стават в контактите отвън плажовете ", означи доктор Димитър Петров.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР