До дни ще бъдат обявени компенсаторни мерки за българската икономика

...
До дни ще бъдат обявени компенсаторни мерки за българската икономика
Коментари Харесай

Нови компенсации заради скъпия ток, вероятно от свръхпечалбите на централи и търговци

До дни ще бъдат оповестени обезщетителни ограничения за българската стопанска система и компании, за електроразпределителните сдружения, за ЕСО, за ВиК бранша, сдруженията, които ще натрупат загуби поради скъпия борсов ток и наложения мораториум върху цените на електрическата енергия за семействата. Вероятно тези ограничения ще бъдат финансово обезпечени със свръхпечалбите на производителите и търговците на електрическа енергия. Това стана ясно от изказване на министъра на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова след среща в понеделник с работодателските организации.

За вторник е планувана конференция на енергийния министър Александър Николов, на която се чака той да разгласи на какви ограничения се е по отношение на държавното управление, което с наложения предходната седмица мораториум се даде период до края на март да направи разбор на обстановката и запасите в бранша. Преди ден министър председателят Кирил Петков позволи по-ранно повдигане на възбраната за повишаване на тока, парното и ВиК услугите.

" Аз персонално съм последовател на мораториума, тъй като считам, че по този начин оказваме помощ на семействата и фамилии и ги предпазваме от удара на цените от 1 януари. Но подобен мораториум би трябвало да върви дружно с обезщетителни ограничения ", декларирала Нинова, представена от пресцентъра си.

По думите ѝ в последните дни се водят интензивни диалози сред нейното ведомството и Министерството на енергетиката, с финансовия министър и министър-председателя, тъй че до дни ще бъдат оповестени обезщетителните механизми. " Натрупаните свръхпечалби в производителите и търговци, би трябвало да се разпределят заслужено ", показва Нинова.

" Ако до края на годината не вземем ограничения, по-късно може да е доста късно за редицата от компаниите, които са изправени пред компликации, а някои от тях към този момент затварят производствата си ", счита Нинова.

" Даваме си сметка, че с цел да има опция и средства за правене на всички останали политики, е нужна работеща стопанска система, която да обезпечава средствата за тези политики. Затова те са извънредно значими за нас и сътрудник освен на Министерството на стопанската система и промишлеността, само че и на държавното управление ", разяснява още тя.

Като извънредно значима за държавното управление и за бизнеса Нинова показва предсказуемостта, тъй като " вследствие на рецесиите, здравна и енергийна, има една непредвидимост в бъдещи събития, която кара българските компании да се усещат несигурни и нестабилни ".

Министърът на стопанската система и промишлеността е показала краткосрочни и дълготрайни ограничения за решение на тези рецесии, една от които са обезщетителните механизми поради скъпия ток. След 1 януари ще продължат ограниченията 60:40 и 80:20 за подкрепяне на българските компании, които са наранени от коронавирус рецесията с ограничавания в работата, оповестява Нинова и отбелязва, че доста от предложенията, засягащи българската стопанска система, ще влязат в плана за бюджет 2022 година.

" Почти няма политик в България, който да не се е заел преди изборите с понижаване на административната тежест и бюрокрацията за бизнеса. Твърдо сме решени това към този момент политическо факсимиле да превърнем в действителни дейности, и то в доста скоро време, тъй че да помогнем на българския бизнес и да го освободим от непотребните тежести. Колегите са внесли оферти за близо 200 такива подзаконови нормативни актове. Започваме да работим по тях и ще създадем в най-скоро време оферти какво от тях може да бъде анулирано или променено, тъй че да оказва помощ в работата им ", показва Корнелия Нинова.

По думите ѝ ще се работи за обвързване на образованието с стопанската система и за обезпечаването на професионални фрагменти за производството и промишлеността, за търсене на по-лесно финансиране, изключително на дребни, микро и междинни предприятия.

Министърът дава обещание срещите с работодателите са станат постоянни срещи на работно ниво и екипи от двете страни за проработят по всички значими въпроси и да дадат бързи резултати.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР