До дни се очаква областният управител на Варна да издаде

...
До дни се очаква областният управител на Варна да издаде
Коментари Харесай

До дни влиза забрана за коли в участъка от Втора буна до Рибарския плаж

До дни се чака регионалният шеф на Варна да издаде заповед, с която да забрани придвижването на автобили по част от Крабрежната алея във Варна, научи Varna24.bg от споделен коментар на Благомир Коцев във фейсбук. Ето какво гласи той: 

" Скъпи варненци,

От предходната седмица съществена тематика за мнозина поданици и посетители на града е въпросът дали придвижването на коли по крайбрежната алея ще продължи, или най-сетне ще бъде спряно. Всъщност въпросът е настоящ към този момент няколко десетилетия. Затова ще ви срещна какво е решението ми по въпроса:

Още тази седмица имам намерение да издам заповед за възбрана на придвижването на моторни транспортни средства в сектора от Втора буна до Рибарския плаж. Но преди този момент има една условност - заповедта би трябвало да е съпроводена с план за нова регулация на придвижването. Изработката на документа е предоставена още в петък и до дни се чака той да бъде подготвен. Защо през миналите десетилетия няма даже чернова на подобен проект за нова регулация в сектора, оставам на всеки от вас самичък да реши.

Едно е несъмнено: ще върнем повече от километър крайбрежна алея на хората! С тази заповед ще се приключи един парадокс, в който пешеходците са сложени в нежеланото състояние да вървят сред колите. Алогизъм, при който първа линия е превърната в паркинг. Престъпна индиферентност, която слага на карта човешкото здраве и подкопава туристическия, комерсиалния и балнео-рекреационния капацитет на зоната. Считам, че смяната е в интерес и на хората, и на бизнеса.

Сигурен съм, че заведенията в този сектор в действителност ще завоюват от човекопотока след възобновения морски пейзаж, лишен от коли. Убеден съм още, че напълно скоро притежателите и наемателите на обекти ще усетят позитивните резултати и самите те ще станат радетели на новата организация. Важно е алеята, както и самият плаж да бъдат налични и за хората с увреждания. Така че това също е въпрос, който следва да бъде решен.

Крайморската алея е държавна благосъстоятелност. Това я трансформира в отговорност на регионалния шеф. Откакто встъпих в длъжността шеф на Варненска област, бях решен, че няма да си затварям очите за нерешени и мъчителни публични тематики, а когато започнах да получавам препоръки, че е по-добре да отминавам някои неща, както са правили други мои прародители, знаех, че съм на прав път в дейностите си. Затова през миналата седмица свиках Областната комисия за сигурност на придвижването в Област Варна. Всички участници гласоподаваха единомислещо предложенията от КАТ, а точно: затваряне на придвижването за коли от Втора буна (от кръговото) до Рибарския плаж; разрешаване използването на съществуващите частни паркинги при положителната воля на собствениците; въвеждането на ограничения за достъпа, паркирането и регулацията на придвижването в региона, както и някои други промени в интерес на жителите и гостите на града.

В Областната комисия за сигурност на придвижването членуват представители на КАТ, Министерство на вътрешните работи, Общинска полиция, Държавната организацията за сигурност на придвижването по пътищата и други институции. Оказва се, че през годините всички те са излизали с наставления придвижването по Алея първа да бъде спряно, а в някои елементи – контролирано. По неразбираеми аргументи, обаче, тези оферти не са били входирани на съвещание на Областната комисия, която следва да взема решение сходни регулации.

Безспорен факт е, че се е натрупало голямо публично възмущение към хаоса по крайбрежната алея. Време е упованията на хората да се осъществят, а страната и регионалната администрация този път фактически имат воля за това. Най-накрая естественото се случва. Проблемът бе прегледан и отрасловият орган излезе с решение. Не е изненада, че то съответствува с желанието на жителите. Благодаря на специалистите, които дадоха мнението си свободно и независимо. Благодаря и за всички сигнали и цивилен начинания. Убеден съм, че ще имаме красива и съвременна крайбрежна алея, за което имаме цялостната поддръжка от държавното управление. Промяната, която желаеме, зависи от нас! Вярвам, че това ще е единствено една от положителните промени за град Варна и че ще ни подкрепите да създадем още доста такива в бъдеще ", гласи коментарът на Благомир Коцев, шеф на Варненска област.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР