До дни Съединените щати ще забранят на българин да влиза

...
До дни Съединените щати ще забранят на българин да влиза
Коментари Харесай

САЩ ще забранят на българин да влиза в страната заради корупция

До дни Съединените щати ще забранят на българин да влиза в страната поради корупция. Това разгласи американският дипломат Херо Мустафа пред Нова телевизия, без да прецизира името. Санкционираният е публично длъжностно лице.


Съединени американски щати оказват помощ на България в битката с корупцията - това договориха президентът Доналд Тръмп и министър председателят Бойко Борисов още на срещата си в Белия дом през ноември и скрепиха с подписи в Рамка за стратегическо партньорство.

Според Херо Мустафа Съединени американски щати имат желание да подхващат по-твърди ограничения - ограничения със зъби, в битката с корупцията.

Затова скоро ще оповестят първия българин, на който ще бъде наложена възбрана за влизане. Това ще бъде единствено първото име, само че след това ще има и други, дава обещание посланикът.

Санкциите са по Закона за систематизиране на бюджета на Държавния департамент, който таргетира задгранични корумпирани публични лица и клептократи, както и техните фамилии. Съединени американски щати глобяват чужденци със специфичен Закон за систематизиране на бюджета на Държавния департамент.

Според член 7031 (с) държавният секретар може да забрани достъп до Америка на непознати публични лица и техните фамилии. Ако те са взели участие в голяма корупция или фрапантно нарушение на човешките права. Американският дипломат даде поръчка, че ще задейства тези ограничения още през ноември.
Херо Мустафа, дипломат на Съединени американски щати в България: Този закон ни разрешава да постановяваме възбрана за издаване на американска виза на непознати държавни чиновници и членовете на тяхното семейство. Подобни съществени ограничения ще бъдат в интерес на България в дълготраен проект, защото върховенството на закона е неразривно обвързвано с политическото и икономическото преуспяване на България.
Днес министър председателят Бойко Борисов разгласи, че не знае кое е длъжностното лице.
Бойко Борисов, министър-председател: Не, не знам, не ми е и работа. И не желая да знам. С новия основен прокурор работим по различен метод. Разбрали сме се един път за рамката - битова престъпност, корупция, контрабанда. Нито го срещам, нито имам какво да си кажа с него.
През 2019 година под американски антикорупционни наказания са били 30 високопоставени чиновници: президенти, прокурори и висши съдии от Албания, Сърбия, БиХ, Русия, Конго и други

Иван Брегов, юридически специалист, Институт за пазарна стопанска система: Обект на наказания ще бъде българско длъжностно лице, т.е. лице, което по някакъв метод е обвързвано с властта, може би е част от администрацията, държавната администрация, може би е част от политическия кабинет на някое министерство.
Зад глобите прозира и политическо обръщение, съгласно специалисти дипломати.
 проф. Здравко Попов, създател на Дипломатическия институт, Институт за обществени политики: Имаше някакво очакване от жителите, че Европейски Съюз ще може да наложи доста по-сериозно този принцип на върховенството на закона в битката против корупцията в България, само че в действителност ние не видяхме да има някакви на практика резултати от това. Ето, Съединени американски щати се пробват да моделират един инструмент, принцип, въз основа на който това е допустимо да се направи. Живеем в един общ свят, има общи правила и затова би трябвало да ги съблюдаваме.
До дни се чака държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео да разгласи името на българина, който ще бъде глобен.

Херо Мустафа даде обещание да бъде задействан и Законът " Магнитски ", който глоби лица, нарушили човешки права.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР