До дни, на 1-ви април, свършва извънредната епидемична обстановка и

...
До дни, на 1-ви април, свършва извънредната епидемична обстановка и
Коментари Харесай

Пробив в пандемията – под 2000 българи в болница. НС умува мерките от 1-ви

До дни, на 1-ви април, свършва изключителната епидемиологична конюнктура и държавното управление не има намерение да я продължава.

Това значи отпадане на всички противоепидемични ограничения - носене на защитна маска за лице в закрити публични места; съблюдаване на физическа дистанция; ограничавания на броя на лицата, които могат да посещават по едно и също време обекти на закрито; ограничавания при реализиране на присъствено образование във висшите училища; възбрана за свиждания в лечебните заведения и обществените услуги; условието към работодателите за допускане до присъствена работа при опция на не повече от 50% от личния състав.

Това решение на министрите разгласи в събота държавната пресслужба, само че провокира опозиция от страна на лекарите.

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев се разгласи срещу и съобщи, че с растящия брой инфектирани от Коронавирус в Западна Европа е безразсъдно изключителната конюнктура да се отстранява преди 15 май.

Депутатът от " Продължаваме промяната " доктор Антон Тонев, началник на здравната комисия на Народното събрание, пък непосредствено опроверга държавното управление - носенето на защитна маска на закрито остава.

Още през днешния ден депутатите от здравната комисия на Народното събрание ще се съберат, с цел да обсъдят измененията на първо четене. Според правилника на Народното събрание в пленарнат зала измененията в закона могат да бъдат прегледани след 72 часа, което значи, че най-ранният период за гледането им на първо четене от залата е в петък. Възможно е обаче и редуциране на този период до 24 часа, като при утвърждение от депутатите те ще могат да стартират с плана в сряда следобяд или четвъртък сутринта.

Проблем за навременното приемане на законопроекта може да се окаже и софтуерното време за оферти сред първо и второ четене. По устав срокът е 3 седмици, само че може да бъде скъсен и на 3 дни с гласоподаване от залата. Това обаче отмества окончателното приемане на закона едвам към интервала 6-8 април. Правилникът планува и опция законопроектът да се гласоподава на първо и второ четене в един ден. Това в действителност е единственият късмет измененията да бъдат признати и обнародвани преди 1 април. За да стане гласуването в един ден, е нужно да няма оферти за промени в текстове.

Срещу законопроекта се оповестиха от Сдруженията на ресторантьорите. Според тях отпадането на изключителната конюнктура означавало само прекъсване на помощите от страна на държавното управление и опазване на всички ограничаващи ограничения.

На този декор – 1442 са новозаразените с ковид за последното денонощие, сочат данните в Единния информативен портал. Това е с 1080 случая повече от предходния ден.

Направени са общо 13 155 теста, по този начин позитивни са 11% от пробите.

Най-много са новите случаи в София - 377, следват областите Пловдив - със 118 и Варна - със 104-ма новоинфектирани.





Новопостъпилите в лечебни заведения за денонощието са 294, от които 230 са неимунизирани. В момента приети в болница са 1963 българи, от тях 218 са в интензивни отделения.

Починали са 43 души, като 93,02% от тях са неимунизирани. Общият брой на жертвите на пандемията у нас към този момент е 36 480.

Излекувани за денонощието са 2639 души.

През последното денонощие у нас са били сложени 1 398 ваксини. Общият брой на хората със приключен имунизационен цикъл у нас към този момент е 2 049 587.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР