До бизнеса и домакинствата за три месеца и половина са

...
До бизнеса и домакинствата за три месеца и половина са
Коментари Харесай

Нинова: Дадохме 4 млрд. лева за 3 месеца на хората и бизнеса

До бизнеса и семействата за три месеца и половина са достигнали 4 милиарда лв. за превъзмогване на инфлационния скок. Това съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова по време на петъчния блицконтрол в Народното събрание. Тя подсети, че от днес влизат в действие всички нови ограничения, заложени в Бюджет 2022. " Те са в размер на 20 милиарда лв., насочени към увеличаване на минималната заплата, майчинството, увеличение на средствата за развъждане на дете, ваучери за храна на служащи, помощи за общините, безвъзмездни детски градини. Всичко това влиза в действие от през днешния ден и ще важи до края на годината ", уточни вицепремиерът.

Нинова увери депутатите, че кабинетът е направил всичко по силите си, с цел да удържа цените и да компенсира семействата. " Още от предходната година направихме няколко неща, измежду които беше и мораториум върху цените за битовите консуматори. Всички причини срещу него, приказките по какъв начин той е нездравословен, по какъв начин ще се качат цените трагично, през днешния ден се разрушиха на пух и прахуляк. Да, мораториумът изтече и през днешния ден цените не са с фрапантен скок. Тази мярка оказа помощ на битовите консуматори да посрещнат първите три зимни месеци без да има голямо нарастване на сметките в семействата им ", акцентира министърът на стопанската система.

" До април на бизнеса давахме по 250 лева на мегаватчас. Сега помощта се усили на 300 лева Тази поддръжка постигнахме чрез преговори с съвсем всички бизнес организации. Мярката 60/40 също оказа помощ на много компании и служащи за опазване на много работни места ", сподели още вицепремиерът.

" Това са ограничения на парче, които не дават резултати, тъй като инфлацията се форсира и продължава да се форсира. Нямаме никакви безапелационни доказателства, че има преодоляване на инфлацията ", съобщи в отговор Петър Чобанов от Движение за права и свободи.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР