До 90% от британските бензиностанции останаха без гориво в големите

До 90% от британските бензиностанции останаха без гориво в големите ...

90% от британските бензиностанции останаха без гориво


До 90% от британските бензиностанции останаха без гориво в големите английски градоведнес, след катопаническо купуване задълбочи кризата във веригата на доставки,предизвикана от недостига на шофьори на камиони, който търговците предупреждават, че може да удари тежко петата по големина икономика в света, информира Ройтерс.

Голям недостиг след Брекзит на шофьори на камиони във Великобритания сее хаос през веригите на доставки във всичко - от храна до гориво,увеличавайки страховете отсмущения и повишаване на цените с наближаването на Коледа.

Само дни след като правителството на премиера Борис Джонсън похарчи милиони лири, за да предотврати недостига на храна заради скока в цените на природния газ и неговия страничен продукт въглеродния диоксид,министри многократно помолиха хората да се въздържат от паническо купуване.

Ноопашки от десетки коли се извиха на бензиностанциите в цялата странавчера, поглъщайки запасите и принуждавайки много бензиностанции просто да затворят.Бензиностанции в британските градове бяхаили затворени, или имаха табели, че гориво няма.

"Някои от нашите членове, големи групи с портфолио от обекти, съобщават, че 50% са сухи от вчера, някои дори съобщават, че до 90% са сухи от вчера", отбеляза Брайън Мадърсън, председател на Асоциацията на търговците на дребно на бензин пред Sky.

Асоциацията на търговците на бензин представлява независими търговци на горива, които сега представляват 65% от всички британски бензиностанции.

"Така че можете да видите, че едоста остър" дефицитът на горива, коментира Мадерсън и предупреди: "Понеделник сутринта ще започне доста сухо."

Британският петролен гигант BP обяви вчера, че в близо една трета от британските му бензиностанции са свършили двата основни вида гориво, след като паническо купуване принуди правителството да отмени законите за конкуренцията и да позволи на фирмите да работят заедно, за да облекчат недостига.

Министърът на бизнеса Куаси Куартенг настоя, че отмяната на законите ще позволи на фирмите да споделят информация и да координират отговора си.

"Тази стъпка ще позволи на правителството да работи конструктивно с производители на горива, доставчици, превозвачи и търговци на дребно, за да гарантира, че смущенията са сведени до минимум, доколкото е възможно", се уверява в изявление на министерството на бизнеса.

Правителството обяви вчера план за издаване на временни визи за 5000 чуждестранни шофьори на камиони.

Ала бизнес лидери предупредиха, че планът на правителството е краткосрочно решение и няма да разреши острия недостиг на работна ръка.

Източник: skandal.bg