До 7 хил. евро еднократно ще получи български земеделец, чието

...
До 7 хил. евро еднократно ще получи български земеделец, чието
Коментари Харесай

До 7 хил. евро за българските ферми, пострадали от коронавирус

До 7 хиляди евро еднократно ще получи български земеделец, чието стопанство е потърпевшо от ограниченията поради ковид, като сумата ще зависи от размера на обработваните площи, броя на отглежданите животни и на пчелните фамилии. Това стана ясно при представянето в петък на ставките за подкрепяне на фермерите по изключителната подмярка COVID-1, финансирана от европейските фондове.

Във видеоконферентна връзка в представители на браншовите организации, зам.-министрите на земеделието Лозана Василева и Вергиния Кръстева са обяснили, че Европейската комисия не е приела предлагането на агроведомството помощта да се дава посредством пресмятане на ставка на повърхност и на глава животно, включваща разноски за стерилизация, предварителна защита и всички спомагателни разноски, които земеделските производители се е наложило да извършат поради ограничаващите ограничения в пандемията.

" Комисията предложи да създадем преразглеждане на нашата визия, а точно земеделският производител да получи помощ под формата на еднократна сума, според от размера на площите, броя на животните и пчелните фамилии. Таванът на заплащането е 7000 евро за собственик ", декларирала Лозана Василева, представена от пресцентъра на ведомството.

Тя е показала, че задачата е оптимално да отразят размерите на земеделските стопанства и да се получи обективна сума за съответните групи. " Нямаме смяна в стойностите, в бюджета, а единствено в метода на даване на помощта. По подмярката е допустимо да има струпване. Например, в случай че имаме плодове и зеленчуци, може да се вземе еднократната сума за плодовете, плюс еднократната сума за зеленчуците, само че не повече от 7000 евро ", е обяснила Лозана Василева.

Другата оригиналност по подмярката е, че възможни за подкрепяне по нея са и бенефициенти по Програмата за развиване на селските региони, с изключение на аграрни стопани, кандидатствали по схемите и ограниченията за директни заплащания през Кампания 2019 и Кампания 2020.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР