До 60 % от работните места в развитите икономики ще

...
До 60 % от работните места в развитите икономики ще
Коментари Харесай

AI може да засегне до 60% от пазара на труда в развитите икономики

До 60 % от работните места в развитите стопански системи ще претърпят промяна под въздействие на изкуствения разсъдък (AI). Изказването пристигна от ръководещия шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Тя е измежду участниците в тазгодишното издание на Световния стопански конгрес в Давос. Новите технологии за измежду главните тематики на срещите.

Промяната обаче е нож с две остриета - от една страна изкуственият разсъдък може да помогне за повишение на продуктивността и нововъведенията, само че от друга - съществува риск от увеличение на икономическите и обществени неравенства, предизвестява Георгиева.

Най-сериозно разликите ще могат да се видят във въздействието на принадлежности като ChatGPT и други в развитите и в разрастващите се стопански системи.

В страните с по-ниски приходи очаквнията са технологията, обвързвана с изкуствен интелект, да засегне 26% от работните места.

Прогнозите са, че AI ще може да се оправя с значително задания, които сега се правят от хора, което от своя страна може да се отрази както на търсенето на работна ръка, по този начин и на заплащането.

" 2024 година ще бъде изпълнена с провокации, изключително за страните, които би трябвало да се оправят с наследството от пандемията и възходящите задължения, " споделя още изпълнителният шеф на МВФ.

Особено нужни ще са икономическите тактики в страните, в които ще има избори, като особено внимание би трябвало да се обърне на оправянето с вероятните отрицателни последствия от потреблението на неестествен интелек, предизвести Георгиева.

Сред гостите на Световния стопански конгрес в Давос тази година са още министър председателят на Китай Ли Цян, френският президент Еманюел Макрон, само че и основателят на ChatGPT Сам Олтман, Освен геополитическите и икономическите полемики, тематиката за изкуствения разсъдък също е в дневния ред на форума.

" Изкуственият разсъдък ще промени напълно международната стопанска система, а съгласно някои наблюдаващи ще докара до нова индустриална гражданска война. Последствията за стопанската система и обществата мъчно могат да бъдат планувани, ” се показва в прогноза на няколко международни икономиси за 2024, оповестена в навечерието на форума

Прогнозите на икономистите идват единствено няколко седмици, откакто през декември Европейският съюз реализира предварителна договореност за законодателство, което визира защитните ограничения за навлизането на изкуствения разсъдък, до момента в който Съединени американски щати към момента обмислят своята позиция в тази сфера.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР