До 5 януари 2024 г. в НАП ще се извършват

...
До 5 януари 2024 г. в НАП ще се извършват
Коментари Харесай

До 5 януари гражданите и фирмите няма да имат достъп до определени услуги на НАП

До 5 януари 2024 година в Национална агенция за приходите ще се правят действия, свързани  с процесите по годишно привършване за 2023 година и настройване на осведомителните системи за работа през тази година, напомнят от Националната организация за приходите.

В тази връзка, физически лица, които подават годишна декларация за облагане на приходите, могат да го създадат посредством електронната услуга на Национална агенция за приходите със започването на акцията от 10 януари 2024 година. В същия ден стартира и подаването на декларациите на книжен притежател в офисите на приходната организация.

От 29 декември е прекъсната опцията да се извършват  заплащания през виртуален ПОС на Национална агенция за приходите. Не могат да се вършат заплащания с дебитни и кредитни карти на ПОС терминали в офисите на приходната организация. Преустановено е заплащането през Е-PAY в електронните услуги на Национална агенция за приходите за заплащане по електронен път, само че ще могат да се правят данъчно-осигурителни вноски посредством банков превод или пощенски запис. При осъществяване на информация за заплащанията през е-услугите на Национална агенция за приходите, данните ще са настоящи към 29 декември 2023 година. 

Подаване на заявления за облагане с корпоративни налози посредством електронната услуга ще стартира на 1 март. 

Електронната услуга за подаване на уведомления за трудови контракти ще бъде налична, само че резултатите от обработката на подадените данни ще се изпращат от Национална агенция за приходите след 5 януари 2024 година. Справочната информация в този интервал ще е настояща към 31 декември предходната година.  За тези условия е уведомена  Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “.

Регистрирани лица по ЗДДС, подаващи справки-декларации и документи, ще могат да подават справки-декларации и VIES-декларации по ЗДДС посредством е-услугата на Национална агенция за приходите, като информацията ще се отрази в справката за отговорностите и заплащанията след 5 януари.

Плащанията на здравни вноски от жители до 5 януари 2024 г ще могат да се правят единствено по банков път посредством комерсиалните банки.

Здравноосигурителният статус няма да се актуализира в интервала от 1 до 5 януари 2024 година. Ако в този интервал се заплати през комерсиална банка, то възобновяване на здравни права става в офис на Национална агенция за приходите посредством издаване на уверение за непрекъснати здравно-осигурителни права на книжен притежател Следващата актуализация на здравния статус ще бъде на 5 януари и тя ще включва всички данни към тази дата. 

Подаването на Декларация пример 7 в интервала до 5 януари ще може да става посредством електронната услуга с личен идентификационен код или КЕП, както и на място в офисите на Национална агенция за приходите, само че подадените данни ще се отразят в системата след 5 януари.

До 5 януари жителите и компаниите ще имат достъп до всички електронни услуги, предоставяни от Национална агенция за приходите, само че с някои изключения.

За посочения интервал няма да е налична електронната услуга за подаване за заявки за регистрация и дерегистрация по ЗДДС. Тези документи ще се подават единствено на книжен притежател в офис на Национална агенция за приходите по регистрация. Заедно с това:

-няма да може да се прави смяна на имейл и телефон за контакт с Национална агенция за приходите през новата електронна услуга „ Управление на достъпи и на контактна информация “;

-няма да е налична електронната услуга за подаване на искане за издаване на документ;

-няма да е налична електронната услуга за потвърждаване на публикуван личен идентификационен код (ПИК);

-няма да има опция за подаване на заявление за предпочитано заплащане на осигурителни вноски, включително и за в допълнение наложително пенсионно осигуряване; 

-няма да има опция за заплащане на отговорности за налози, осигурителни вноски и отговорности подлежащи на наложително събиране посредством електронните услуги на Национална агенция за приходите. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР