До 5 години лишаване от свобода за системен психически тормоз

...
До 5 години лишаване от свобода за системен психически тормоз
Коментари Харесай

До 5 години затвор за домашно насилие предвижда законопроект

До 5 години отнемане от независимост за систематичен душевен тормоз и гонене в изискванията на домашно принуждение. Това плануват промени в Наказателния кодекс, импортирани от депутати от ГЕРБ.

Сред вносителите е и ръководителят на Народно събрание Цвета Караянчева.

"Днес ние сме длъжни да изразим ясни послания към обществото. Към жертвите, които страдат безмълвно, към безразличните очевидци. И не на последно място, към изродите измежду нас. Отдавна изгубих илюзията, че сходни закононарушения могат да бъдат спрени с говорене, с Facebook постове, с всякакви начинания. Време е законодателят да приказва. Време е страната да извади сопата ", съобщи тя.

Наказанията за закононарушения, осъществени от близки родственици – сегашни и някогашни съпрузи, живеещи на фамилни начала, братя, татковци, са по-тежки от тези за лица отвън близкия фамилен кръг. Тормозът отвън фамилията ще се санкционира със затвор до 1 година или пробация. Освен за физическо посягане, отнемане от независимост се планува и за действия като гонене, в това число нежелано навестяване на работното място или други места за контакт и отдих на жертвата, заплашително държание за всяване на боязън или насила за подписване на брак, осведоми БНР.

Законопроектът е оповестен на уеб страницата на Народно събрание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР