До 40-те години на 19 век Британската империя е в

...
До 40-те години на 19 век Британската империя е в
Коментари Харесай

Кръвожадния враг на Британската империя и питието, което създаде

До 40-те години на 19 век Британската империя е в зенита си, управлявайки колонии на всеки континент с изключение на Антарктика. Причината Островът да господства по този начин е Индия, която дава памук, дървесина, само че и един от най-страховитите врагове, които Империята е срещала в миналото. Меркантилният английски триумф е спънат съвсем пагубно от… комарите.

Маларията е необятно публикувана в тропичните колонии. Първите й признаци са температура, настинка и гадене. В по-тежките случаи се стига до припадъци, кома и гибел. Ако не се лекува, заболяването може да се прояви още веднъж у хората, които към този момент са я изкарали. Връзката сред нея и насекомите се знае още от времето, когато римляните окупират северните елементи на Африка. Паразитни протозои обаче, които комарите придвижват – и които предизвикват маларията – са открити чак през 20 век. Лечението преди този момент въпреки всичко било относително дейно, въпреки и гастрономично неприятно.

 Cinchona.pubescens01

Цвят на хининовото дърво

Хининът, добиван от кората на хининовото дърво, особено за Южна Америка, се употребява за сполучлив лек против маларията още от 16 век. Затова изсушената и стрита на прахуляк кора се изпраща из Империята, с цел да се лекуват обществото.

Най-вероятно в никакъв случай няма да разберем кой е първият смесил двете течности (какъвто е казусът и с коктейла Блъди Мери), само че историческото им значение дружно не може да бъде подценено. Затова лятно време, с цел да се предпазите от малария, пийте джин с тоник като можете да му добавите и малко лайм – срещу скорбут.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР