До 40 стотинки може да стигне цената за едно яйце

...
До 40 стотинки може да стигне цената за едно яйце
Коментари Харесай

Дребни и скъпи яйца за Великден

До 40 стотинки може да стигне цената за едно яйце за Възкресение Христово, оповестяват от Съюза на птицевъдите в България пред "България през днешния ден ". Освен това яйцата няма да са доста едри.
Факт е, че съществуването на отровното вещество фипронил, принуди Агенцията по храните у нас да умъртви над 100 хиляди инфектирани птици, както и да унищожи огромни количества яйца по време на драмата.
Скоро също бяха избити хиляди кокошки, за които имаше подозрение, че са заболели от птичи грип, което се отрази пагубно върху цените на птичите артикули за потребителите.
"Загубите за родното произвеждане не са дребни - разясняват от Съюза на птицевъдите. - Цената, на която производителите ще продават яйцата си, най-вероятно ще е към 20 стотинки. Това значи, че крайният консуматор ще ги купува за 15 стотинки повече. И това се отнася за огромните вериги.
В дребните магазини цената може да скочи над 0,40 лева за численост. Важно е да се знае, че вносните яйца, които подбиват пазара с нереално ниски цени, са с по-ниско качество от българските ".
Най-често внасяме яйца от Полша и Румъния. Потребителите би трябвало доста да внимават, тъй като сега в Европа има няколко огромни огнища на птичи грип. Последното е намерено в Италия.
"В по-голямата част от континента птиците се отглеждат свободно и имат контакт с дивите птици, няма по какъв начин да ги изолират. Така по-голям терен може да бъде нечист. Страни като Холандия, Германия, Франция ще пострадат. Важно е хората да наблюдават с какъв генезис са яйцата, които купуват ", коментират още експертите.
Първото нещо, което елементарният консуматор би трябвало да огледа, е двете букви на опаковката. Те демонстрират от коя страна са яйцата. Маркировката на родната продукция е обозначена с BG.
Относно по-малкия размер на яйцата, които следва да бъдат пуснати в продажба, от Съюза на птицевъдите изясняват казуса с това по какъв начин са заложени кокошките през есента, с цел да снасят. Също по този начин Великден се пада по-рано от минали години - при започване на април, и на пазара ще се оферират първите продукции на пернатите, които са по-дребни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР