До 4 месеца трябва да бъде избран нов патриарх, каза

...
До 4 месеца трябва да бъде избран нов патриарх, каза
Коментари Харесай

Митрополит Гавриил: Изборът на нов патриарх няма да е лека задача

До 4 месеца би трябвало да бъде определен нов патриарх, сподели Старозагорският митрополит Киприан по Българска национална телевизия.

Киприан изясни, че съгласно устава на Българската православна черква архиереите би трябвало да изберат в седемдневен период от гибелта на патриарха наместник-председател на Синода, който ще управлява краткотрайно и овдовялата Софийска митрополия.

" Наместник ръководителят със Светия Синод ще проведат избор в границите на 4 месеца. "

Според Ловчанският митрополит Гавриил изборът на нов патриарх няма да е лека задача. Той се надява, че " защото нищо не става без Божията воля, ще се избере който ще е най-подходящ и който ще се оправя най-добре с проблемите и ще води църквата напред ".

Опелото на Патриарха евентуално ще е в патриаршеската катедрала " Свети Александър Невски ", изясни митрополит Антоний.

" Това е третият по ред български патриарх от възобновяване на Българскта Патриаршия. Днес Св. Синод ще се събере на своето траурно съвещание, на което ще бъдат разисквани всички въпроси, свързани с погребението на Негово Светейшество. Нека се молим Бог да елементарни Негово Светейшество и да настани душата му в селенията на праведните ", сподели духовникът.

Тленните остатъци на патриарха през днешния ден ще бъдат положени за поклонение в храма " Света Марина " в София.

" Там ще се съберат единствено членовете на Светия Синод, които ще извършат трисагии, а оттова нататък ще бъде обявена формалната информация къде ще бъде поклонението. По традиция опелото на патриарсите се прави в патриаршеската катедрла " Свети Александър Невски ", обясни Антоний.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР