До 30 септември 2018 г. министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

...
До 30 септември 2018 г. министърът на здравеопазването Кирил Ананиев
Коментари Харесай

Ананиев внася концепция за здравна реформа в НС през септември

До 30 септември 2018 година министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев би трябвало да показа за разискване в Комисията по опазване на здравето на Народното събрание идея за развиване на здравното обезпечаване в България и за секторни промени в бранша на опазването на здравето с съответни цели и периоди за осъществяването им. Ананиев заяви в петък в Народното събрание, че ще предложи два различни модела за бъдещето на опазването на здравето в България.

“Ще ги слага на обществено разискване с всички парламентарни и извънпарламентарни политически сили, с всички съсловни, пациентски и научни организации, с отрасловите комисии към Народното събрание, с обществеността. Надявам се дружно да отчетем плюсовете и минусите и да изберем модел, след чието влизане в Народното събрание да не стартират занапред диспути, а да сме уверени, че определеният модел ще работи за хората “, сподели Ананиев.

Очаква се той и екипът му да показват разновидностите за здравна промяна през юли и до края на септември да премине публичното разискване, след което да се внесе идея в Народното събрание.

“Всички сме единомислещи, че актуалният здравноосигурителен модел не може да продължава да се ползва в бъдеще. Има потребност от смяна на модела “, разяснява той.

Новият модел би трябвало да подсигурява по-добро опазване на здравето за българските жители, а не просто усъвършенстване и дейно потребление на разноските, стана ясно от думите на здравния министър.

Ананиев изясни, че основна роля в модела ще има Националната здравна осведомителна система (НЗИС). “Когато нашият екип влезе в министерството, планът за НЗИС беше замразен. Мога да ви уверя, че ние го вдигнахме на крайници и реализацията му е в ход. Усилията ни са ориентирани към това доникъде на идната година да имаме електронно опазване на здравето и НЗИС “, съобщи Ананиев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР