До 30% по-слаба реколта при пшеницата догодина очакват земеделци. Причината

...
До 30% по-слаба реколта при пшеницата догодина очакват земеделци. Причината
Коментари Харесай

30% по-слаба реколта от жито заради есенната суша

До 30% по-слаба годишна продукция при пшеницата следващата година чакат земеделци. Причината e неналичието на дъждове през последните месеци.
По това време всекидневно житото трябваше да е поникнало най-малко 10 см, само че в този момент семената даже не са покълнали, оповестява Българска национална телевизия. Все още е рано за прогнози дали това ще се отрази на цената на зърното. Полезният дъжд би трябвало да е 40 см на декар, само че даже и тогава агрономите предвиждат до 30% по-слаба годишна продукция.

Сеитбата на пшеницата у нас стартира през септември и би трябвало да завърши през втората половина на октомври, когато всекидневно стартират есенните дъждове. Влагата е от извънредно значение за развиването на семената.

Технологично до седмица след засяването, пшеницата би трябвало да поникне. У нас не се ползва напояване на блоковете с пшеница, поради неналичието на поддържани напоителни уреди, както и поради оскъпяването на индустриалния развой. Фермерите се надяват да завали допустимо най-скоро.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР