До 30-и ноември включително текат записванията за есенната кампания на

...
До 30-и ноември включително текат записванията за есенната кампания на
Коментари Харесай

Последни дни със записвания в есенната кампания за изследване на костна плътност във Варна | 50% отстъпка от цената на най-детайлните изследвания за превенция на остеопороза – само с предварително запазен час

До 30-и ноември в това число текат записванията за есенната акция на във Варна. Инициативата се радва на обичайно огромен интерес, защото дава достъп до най-подробните измервания на костната компактност – цяло тяло и три контролни зони . Като част от скрининговата акция, всяко от двете проучванията е на преференциална на цена от 40 лева , а часове за проучване се резервират на телефоните на здравното звено:



Центърът по остеопороза и остеометрия е ситуиран в постройката на ДКЦ „ Чайка “ (Курортна поликлиника) във Варна на адрес .

Текущо, предварителните записвания се насрочват след 15-и  декември, защото  всички часове за по-ранни дати са заети. От центъра потвърдиха, че е обезпечен нужния потенциал и всеки пациент, който се обади до четвъртък в това число, ще се употребява от отстъпката, без значение за по кое време бъде направено самото проучване.

Двата режима във  фокуса на акцията се правят с тъй наречените и съставляват  най-информативните проучвания в предварителната защита на остеопороза:

• Цяло тяло  - Подходящ е за началната профилактика, защото дава обща информация за междинните индикатори на костна компактност и така нататък показател на телесната маса. Най-често се употребява за млади дами преди настъпване на менопауза, такива  с наследствена предразположеност към болестта или  при съществуване на други  рискови фактори .

• Изследване на три зони - Представлява допустимо най-прецизната диагностика и се смята за златен стандарт в предварителната защита на остеопороза. Режимът включва измервания в сериозните точки от опорно-двигателния уред, където загубата на костна материя е най-интензивна и показателна - гръбнак, тазобедрена става и предмишница .

Относно статистическите данни от началото на акцията, беседваме с  управителя на доктор Васил Василев :

Д-р Василев, какви са настоящите резултати в границите на акцията?

До момента в есенния скрининг са обхванати близо 700 души .

Прави усещане, че над 40% от пациентите са дами, които се изследват регулярно . Тенденцията е положителна и съставлява явен знак за одобряване на висока здравна просвета. За страдание, една трета от тези пациентки, или общо 97 дами в нашата извадка, се  профилактират през интервал от три и повече години.  Това опонира на целесъобразния стандарт след навършване на 40-годишна възраст, надлежно:  

проучване един път на 2 години - при естествена костна компактност

годишно - при открито понижаване на костната компактност (остеопения)
Естествено, следствията са налице – една четвърт от пациентите, които се изследват на огромни шпации са диагностицирани с развита остеопороза , което е тъжна констатация. Това са 25 ориси, които оттук нататък ще са обременени с непрекъснато внимание към зародилото положение и отбягване на редица неща, които са изцяло естествени за здравия човек. Жалкото е, че това са хора, които един път са взели решение да се грижат за здравето си и са почнали профилактични проучвания, само че по някаква причина по-късно са показали безгрижие.

Как си обяснявате това?

Причините при всеки човек евентуално са разнообразни, само че най-често се свеждат до едно изкуствено утешение, че щом резултатите през днешния ден са положителни или най-малко приемливи, то не е допустимо обстановката бързо да се промени в отрицателен проект. Истината е, че целесъобразната периодика в профилактичните проучвания е избрана таман на база периодите, в които здравето на костите може да се утежни .

В актуалната акция имаме 3 доста фрапиращи случаи на дами, които са били с естествена костна компактност при последните проучвания в интервала 2016 - 2018 година, а в този момент са диагностицирани с остеопороза. Т.е. за период от 5 до 6 години са минали през етапа на понижена костна компактност и процесът е траял до развиване на остеопороза.

Да не забравяме, че постоянно назовават остеопорозата „ тихият апаш “, тъй като тя нормално протича безсимптомно и доста постоянно първата индикация е непредвидена фрактура от обикновено физическо натоварване или лека контузия.

Кои са рисковите групи за развиване на остеопороза?

С това разбиране също би трябвало да се борави деликатно, защото и то води до изкуствено утешение измежду тези, които не се „ открият “ измежду . Истината е, че освен в България, само че и в международен проект, една от всеки три дами над 50 години е с остеопороза.

Като „ рискови “ се дефинират групи, в които болестта е с интензитет над междинния и това са:

•Жени в менопауза – изключително тези с ранна и насилствена менопауза.

•Жени с наследствена обремененост – дами, които имат майка или баба с остеопороза

•Пациенти (жени и мъже), приемащи медикаментозни средства, които повреждат костната конструкция – кортикостероидните медикаменти, одобрявани дълготрайно време – над три месеца; антиепилептичните медикаменти, тиреоидните хормони и други

•Онкоболни пациенти – лекуването на злокачествените формирания оказва отрицателно въздействие върху редица процеси и структури в организма
Остеопорозата може да бъде предотвратена и лекувана, само че навременното определяне е въпрос на персонална отговорност.

Повече информация за болестта, както и за опциите за профилактика и лекуване, може да откриете на уеб страницата на  Центъра по остеопороза и остеометрия

Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР