До 30 април сме в извънредна епидемична обстановка. Вече знаем

...
До 30 април сме в извънредна епидемична обстановка. Вече знаем
Коментари Харесай

Да не би пандемията да свършва на 30 април?

До 30 април сме в изключителна епидемиологична конюнктура. Вече знаем какво е това, не е ясно какво ще последва след тази дата. Можем да вършим догатки само въз основата на министерската заповед от 8 април, в която се разпорежда преустановяването на действия, които в действителност се възобновяват. Малко е обърната логиката в нарежданията на министъра, само че евентуално се търси подстрекателство за стягане, а не за разформироване на ограничения.

На процедура ограниченията се разхлабват, съвсем до санитарния най-много в тази конюнктура. Остават някои ограничавания при спортните действия, извънучилищните занимания и други сбирки с повече хора за образование или по-скоро дейна отмора, само че общо-взето всичко заработва след 30 април. Засега.

От последния брифинг на щабовете разбрахме, че до края на посочения период ще се следи обстановката с разпространяването на вируса на всеки 12 часа и ще се трансформират ограничения в ход, в случай че се постанова, само че опитът сочи, че нормално от това следене нищо не диря. Вероятно процеси в действителност ще се наблюдават, само че те няма да са пандемични, а политически. Затова, допуска се, и заповедта на министъра е до края на този месец.

Какво дава съображение за солидното разхлабване до края на април - " нежната наклонност " на спад на новозаразените, както се изрази здравният министър и окуражаващото повишаване на излекуваните по отношение на новите случаи, което в действителност е реалност от 2-3 дни, и е рано да се афишира за наклонност. От друга страна, смъртността остава висока, инцидентни са дните, в които се регистрират по-малко от 100 умряли за 24 часа от инфекцията, само че специалистите имат пояснение - това е " опашката на вълната ", при която смъртните случаи се задържат дълго след спада на новозаразените, просто тъй като при над 10 000 в лечебните заведения, от които повече от 800 в интензивни отделения, няма по какъв начин този индикатор скоро да тръгне надолу. Само през последното денонощие са умряли 139 души.

В този смисъл от кое място се черпи оптимизмът, който прозира в ограниченията, не е напълно ясно. През март имунизациите леко живнаха, само че последните данни за сигурността на някои от тях, поохладиха ентусиазма. Макар съотношението полза-риск да работи за тях. Около 14 800 имунизации са направени през вчерашния ден, надалеч сме от оповестените възможнр 50 000 дневно. И това въпреки всичко са сложени дози т.е. броим ваксинираните с първа доза и тези, които са реимунизирани. Доставките на ваксини започнаха да стават по-предсказуеми, само че количествата към момента не са задоволителни, с цел да проработи опцията избор на ваксина в електронния указател. За следващ път се възобновяват първа и втора фаза. Плахо започнаха имунизации на хората с хронични болести и възрастните над 65 година Доколкото 2 флакона от тип РНК ваксина на персонален доктор могат да задвижат четвърта фаза.

Проблемите на векторните ваксини не престават. Числото е множествено, откогато през вчерашния ден в някои американски щати стопираха слагането на еднодозовата векторна ваксина на " Янсен ". И при нея бяха открити, въпреки и извънредно редки, случаи на тромбоза. А ние чакаме първата доставка от тази ваксина другата седмица и разпореждаме съществени очаквания да ни издърпа по-напред в статистиката за направени имунизации.

Колкото и безапелационни доказателства за изгодата от тези ваксини да превеждат специалисти, страхът опразни имунизационните центрове и зелените коридори, а Европейската организация по медикаментите не оказа помощ доста с отчета, който откри връзка сред препарата на " АстраЗенека " и тромбозите, само че не и каква е тя. Когато няма безапелационна позиция от специалисти, стартират импровизациите.

Така към този момент две европейски страни оповестиха, че ще смесват ваксини; други ще слагат оксфордската на хора над 65 година, трети - под тази възраст. У нас безапелационна избрана възрастова граница няма, има едно уклончиво " с нараснало внимание " за използването на имунизацията при дами под 55. Истерията по нежеланите резултати на векторните ваксини е повсеместна, въпреки да е по-вероятно да сме наранени от комерсиална война фенове. Все отново какво си разрешава " АстраЗенека " с решението да продава имунизацията си без облага?

В тази обстановка СЗО се пробва да балансира процесите, само че не съумява, тъй като загуби от ореола си на международен здравен специалист с неуверените послания от началото на пандемията. Да не приказваме за визитата на делегацията учени в Ухан, която видя това, което домакините желаеха да види, и се върна с неубедителни констатации за произхода на вируса.

Та на този декор - към момента неовладяно разпространяване на инфекцията, спорни настройки към имунизацията и управническо безхаберие у нас седмица след седмица падат " ограничения и задръжки ".

От понеделник част от учениците влизат в клас.

Въпреки оскъдното присъствено образование през миналата година национално външно оценяване в 4 и 10 клас ще има, сподели просветният министър Вълчев, тъй като в случай че не за друго, резултатите от него ще бъдат база за оценка на успеваемостта на онлайн образованието. Така видяно има логичност. Вероятно за родителите напрежението още веднъж ще е по-голямо, в сравнение с за децата, само че и с това към този момент сме привикнали.

Зрелостниците ще си държат матурите както е оповестено по-рано, дати няма да се трансформират, тематики няма да отпадат, тъй като се правят оценка знанията, насъбрани през годините, а освен в последните 12-14 месеца. Малка детайлност е, че нормално дефицитът от предходни години се компенсира с частни уроци и школи таман през последната, само че и за това има онлайн вид, както биха споделили от МОН.

Оживление чака и всички останали браншове, които бяха наранени от предходната министерска заповед. Още идната седмица отварят закритите елементи на заведенията (с 50% потенциал,) и да не пропуснем - игралните зали, които заработват в еднакъв ден с моловете. В самия завършек на месеца ще проработят и нощните заведения, с някои ангажименти.

С други думи вървим към една естествена, а не изключителна епидемиологична конюнктура. Едни маски и една отдалеченост останаха съвсем. И едни зелени коридори. По всичко проличава, че съгласно това държавно управление пандемията свършва на 30 април.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР