До 30 април ще бъде удължен срокът за подаване на

...
До 30 април ще бъде удължен срокът за подаване на
Коментари Харесай

Удължава се срокът за кандидатстване за държавна помощ за транспортния отрасъл

До 30 април ще бъде продължен срокът за подаване на заявки за погашение на държавна помощ за транспортния бранш . За това се договориха на среща, осъществена през вчерашния ден, районният министър инж. Виолета Коритарова и представители на браншови организации . Срокът към този момент беше продължен един път до 26 април, оповестиха от Агенция „ Пътна инфраструктура “ /АПИ/.

На 23 февруари Министерският съвет реши транспортните предприятия да бъдат подкрепени с до 50 млн. лв. държавна помощ по мярката „ Помощ в поддръжка на разноски за стабилизиране на транспортния бранш в Република България “. За даването на помощта има позитивно мнение от Европейската комисия за съгласуемост с разпоредбите в региона на държавните помощи и това дава опция да се пристъпи към изплащането ѝ. Определеният период за даването на помощта е до 30 юни .

Постановлението на Министерския съвет планува помощта да се дава под формата на директни безплатни средства в размер до 4 млн. лв. за транспортни предприятия , които имат лиценз за транспорт на товари . Размерът ѝ ще се дефинира въз основата на съразмерно систематизиране, като за база се употребяват платените през 2023 година тол такси от колите над 3,5 тона, чийто размер е знак за размера на осъществените транспорти и ще служи за основа за установяване на размера на държавната помощ.

По време на срещата бяха разисквани още усложненията в потреблението на нормативно регламентираната опция за предеклариране на данни пред тол системата от страна на транспортните компании .

Представителите на транспортния отрасъл сложиха и въпроса за идното ново затваряне на пътя Мездра – Ботевград по отношение на оставащите за осъществяване строително-монтажни работи за рационализация на трасето. Министър Коритарова означи, че решението за организацията на придвижването по направлението се взима от всички институции , които имат отношение.

Регионалният министър обърна внимание, че хоризонтът за работа на служебното държавно управление е къс , само че все пак се работи за намиране на нужните решения.

От страна на сектора в срещата участваха Йоана Лалова /Европейски транспортен клъстер/, Георги Петърнейчев /АЕБТРИ/, Йордан Арабаджиев /Съюз на интернационалните превозвачи/ и Димитър Димитров /Камара на автомобилните превозвачи в България/.

В нея се включиха началникът на кабинета на районния министър Кирил Габеров , членът на Управителния съвет на АПИ инж. Стоян Николов , основният секретар на АПИ Весела Начева и шефът на Националното тол ръководство Георги Темелков .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР