До 22 септември 2020 г. децата от 5 до 16

...
До 22 септември 2020 г. децата от 5 до 16
Коментари Харесай

Удължава се срокът за гласуване в Национална награда Бисерче вълшебно 2020

 До 22 септември 2020 година децата от 5 до 16 години ще могат да поддържат книгите, номинирани за Награда " Бисерче вълшебно " които им харесват най-вече.

Гласуването се удължава, с цел да се резервира главната цел на самодейността – насърчаването на четенето и физическата среща на децата с книгите в учебните заведения и библиотеките.

Кампанията за поощряване на грамотността посредством четене е първата в България, която приканва децата от 5 до 16 години да изразят мнението си за новопубликувани художествени и нехудожествени заглавия. Списъкът с номинациите е разполагаем в уеб страницата на премията – www.biserche.com, а децата могат да избират сред 134 книги, издадени през 2019 година

Организатор на премията е фондация " Детски книги ", а осмото издание се провежда под патронажа на Красимир Вълчев – министър на образованието. 

 

" Награда " Бисерче вълшебно " не е просто конкурс за избор на книги – самодейността слага фокус върху развиването на функционалната просветеност, само че и върху ползите на самите деца. При провеждането на такава тактика за поощряване на четенето е значимо всяко звено от веригата да е в положение интензивно да поддържа децата.

В актуалната обстановка, в която учебните заведения и библиотеките не работят, а децата нямат достъп до номинираните книги, разумното решение е удължаването на периода за гласоподаване. " – споделя Валентина Стоева, ръководител на фондация " Детски книги ".

Организаторите виждат в смяната отлична опция за осъществяване на лятно читателско премеждие " Бисерче вълшебно ". Освен онлайн срещи с писатели, илюстратори и преводачи, те приготвят разнородни събития, които да подкрепят децата да открият магията на четенето.

Идеите и провокациите към децата ще бъдат оповестени след 1 юни в уеб страницата на премията и ще се проведат с поддръжката на библиотеките в страната през лятната почивка. 

 

" Книгите оферират отлични благоприятни условия освен за развиване на уменията за независимо четене, само че и учене посредством игра. Лятното премеждие " Бисерче вълшебно " ще ги предизвика да играят, до момента в който четат и да си задават въпроси за света към тях. " – споделя Лора Филипова, изпълнителен шеф на фондацията.

Учителите и учебните библиотекари могат да употребяват лятното премеждие и удължаването на периода за гласоподаване като тласък и читателско предизвикателство към своите възпитаници.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР