До 2050 г. в повече от три четвърти от държавите

...
До 2050 г. в повече от три четвърти от държавите
Коментари Харесай

Демографска криза: В много страни по света раждаемостта бележи тревожен спад

До 2050 година допълнително от три четвърти от страните в света няма да се раждат задоволително деца за поддържане на популацията им.

Страните с максимален спад в раждаемостта са Сърбия, Япония и Южна Корея. Коефициентът на раждаемост там е по-малък от 1.1 дете на всяка жена.

Учените са проучили данни от 204 страни. Сред определящите фактори за ниската раждаемост е равнището на обучение на майките, финансовите благоприятни условия и достъпа до контрацепция.

В Африка - назад - има скок на раждаемостта, като през тази година Чад е страната с най-голям коефициент - седем раждания на жена.
Детската смъртност също оказва въздействие, тъй като има по-високи или по-ниски равнища. Достъпът до контрацептиви и репродуктивни познания играят значима роля. Жените би трябвало да имат власт да управляват броя на родените деца.
професор Мелинда Милс, Оксфордски университет

Учени от Вашингтон употребяват световния коефициент на плодовитост, с цел да изчислят броя на популацията. Според тях в международен мащаб този коефициент е намалял от към пет деца на всяка жена през 1950 година до 2,2 деца през 2021 година Специалистите изготвят тези отчети, с цел да оценят бъдещото търсене в здравеопазванетото и достъпа до естествени запаси.
Трябва да преглеждаме този тип изследвания в вероятност. По оценки на Организация на обединените нации, Индия, Китай и Съединени американски щати към момента имат най-голямо население. Изменението на климата, войните и пандемиите въздействат на раждаемостта.
Професор Мелинда Милс, Оксфордски университет

Високите разноски за живот и грижите за децата, опасенията за професионалното развиване възпират дамите в доста страни да имат деца, считат учените.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР