До 2050 г. България може да има месеци с температури

...
До 2050 г. България може да има месеци с температури
Коментари Харесай

КЛИМАТИЧНА ТЕНДЕНЦИЯ: България се затопля с 4,4 градуса до 2100 г.

До 2050 година България може да има месеци с температури над 30 градуса и повече от 40 нощи, когато температурата остава над 20 градуса, което доста усилва топлинните удари и топлинния стрес. Това са част от заключенията от отчет на природозащитната организация WWF България и фондация " Конрад Аденауер ", показани от Торстен Гайслер, шеф на фондация " Конрад Аденауер ", Веселина Кавръкова, изпълнителен шеф на WWF България и Апостол Дянков, старши специалист в WWF България.

България е една от страните в Европа, които ще бъдат съществено наранени от въздействието на световното стопляне с над 1,5 градуса по Целзий. Според актуалните прогнози за излъчванията, България ще се затопли с 4,4 градуса до 2100 година
свързани новини7218на 04.08.2021
Според отчета България се намира на климатичен кръстопът. Валежите у нас ще намалеят с повече от 20 %, застрашавайки водоснабдяването на градовете и селското стопанство. Добивите от пшеница и царевица в страната ни ще намалеят с една пета. До 2090 година тежки летни засушавания ще се случват всяка година, до момента в който наводненията - един път на всеки 50 години - могат да се усилят четири пъти, уточни Дянков, който цитира заключенията от отчета.

Повече от 1,2 градуса на световно стопляне още от прединдустриалния интервал, към този момент съществено натоварват питателните и водните запаси, продуктивността и търговията, националната сигурност и работните места, просветителните, кариерните и здравните вероятности пред младежите в България, Европейски Съюз и света. Научните разбори демонстрират, че стоплянето единствено 1, 5 до 2 градуса по Целзий би означавало, че сред 700 милиона и 2 милиарда души могат да бъдат изложени на рискова топлота, сходно на рисковата гореща вълна през юни 2021 година в Канада и Съединени американски щати. Това би повишило рисковете от пагубни наводнения, като тези в Германия през юли 2021 година, защото по-топлият въздух може да задържи повече влага и по-дългите сухи интервали могат да бъдат последвани от разрушителни дъждове, заяви Апостол Дянков. България ще бъде наранена и с цел да избегнем най-лошите въздействия, имаме потребност от просвета и обучение, политика и регулация, бизнес и нововъведения, уточни Дянков.

За превъзмогването на климатичните провокации Миля Димитрова от екипа на отчета означи, че редица браншове като превоз, земеделие, стопанска система би трябвало да се трансформират. Българският бизнес би трябвало доста да усили вложенията си в слънчева сила и други възобновими източници на електрическа енергия, автопаркове с нулеви излъчвания и нулеви или даже позитивни енергийни и офис здания. Всяка една от тези вложения ще помогне на бизнеса да икономисва разноски и да генерира доходи, уточни Димитрова. Според отчета България има най-голямата енергийна активност от всяка страна-членка на Европейски Съюз, като употребява съвсем 400 кг петролен еквивалент за всеки 100 евро, генерирани от нейната стопанска система.

За да бъде превърната България в климатично неутрална стопанска система до 2050 година, би трябвало да бъдат решени три провокации - произвеждане и потребление на възобновима енергия; наново потребление и преработване на първични материали и продукти; регенериране на естествените екосистеми.

От юли 2020 година българският бизнес може да закупи 100 % възобновима сила на Независимата българска енергийна борса, уточни Димитрова. По думите й това е рационално, тъй като с възходящите разноски за ел.енергия, възобновимите източници на сила - вятърна и слънчева - стават най-евтините източници даже в България, макар че предлагането е лимитирано.

Ако цените на изкопаемия газ продължат да се повишават, повече компании ще предпочетат зеленото електричество за топлота и електрическа енергия, сподели Димитрова. Тя добави, че налични и преференциални кредитни линии за вложения във възобновима сила от компании и семейства ще се оферират от Европейски Съюз и комерсиалните банки. През септември 2021 година Българската банка за развиване стартира да отпуска заеми на микро- и дребни компании, покриващи до 95 на 100 от инвестицията във фотоволтаични централи, сподели още тя, цитирайки заключенията от отчета.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР