До 2035 г. Китай вероятно ще има 1500 ядрени бойни

...
До 2035 г. Китай вероятно ще има 1500 ядрени бойни
Коментари Харесай

Пентагонът: До 2035 г. Китай може да разполага с 1500 ядрени бойни глави

До 2035 година Китай евентуално ще има 1500 нуклеарни бойни глави , в случай че продължава да надгражда нуклеарния си боеприпас със сегашните темпове, разгласи в оповестен през днешния ден отчет Пентагонът, представен от Ройтерс.

" Те бързо усилват арсенала си с този вид оръжие, а това е прекомерно значително, с цел да се пази в загадка ", сподели почитан американски чиновник по време на конференция във връзка годишния отчет на Пентагона за китайската войска. 

" Това поражда въпроса дали те не вършат известна смяна на тактиката си , която се основаваше на така наречен " икономично и дейно въздържане ", добави той. 

В отчета, който се отнася най-вече за 2021 година, се показва, че към този миг китайският нуклеарен боеприпас съдържа над 400 бойни глави

Очакванията на Пентагона до 2030 година те да се усилят до 1000 остават непроменени, сподели американският чиновник. Той добави, че прогнозата до 2035 година броят на китайските нуклеарни бойни глави да нарасне до 1500 се базира на поддържаните от Пекин темпове на увеличение на въоръжението. 

Китай споделя, че арсеналът му е доста по-малък от този на Съединени американски щати или Русия и че е подготвен на разговор. Условието, което обаче Пекин слага, е Вашингтон да понижи броя на нуклеарните си бойни глави и да го изравни с този на Китай. 

Съединени американски щати разполагат с към 3700 бойни глави, от които 1740 са в подготвеност за деяние, сочат данни на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (СИПРИ).

На конгреса на Китайската комунистическа партия през октомври президентът Си Цзинпин загатна, че Китай ще ускори потенциала си за стратегическо въздържане.
В отчета на Пентагона още веднъж се показва, че Вашингтон е смутен от засилващия се напън на Пекин върху Тайван.

По време на днешната конференция американският представител съобщи, че Съединени американски щати не чакат инвазия в Тайван в близко бъдеще.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР