До 2030 г. ще намали CO2 емисиите на автомобил със

...
До 2030 г. ще намали CO2 емисиите на автомобил със
Коментари Харесай

Volvo Cars удвоява действията си по отношение на климата

До 2030 година ще понижи CO2 излъчванията на автомобил със 75%.

Докато международните водачи се приготвят за срещата на върха за климата в Дубай, по-важно от всеки път е бизнесът да се заеме още по-сериозно с тази тематика. Ние от Volvo cars през днешния ден разгласяваме, че ускоряваме нашия проект за деяние – към този момент един от най-амбициозните в автомобилната промишленост – като се стремим да понижим излъчванията на CO2 на автомобил със 75% до 2030 година спрямо равнището от 2018 година
Това е в допълнение към нашата упоритост да станем климатично неутрална компания до 2040 година и да понижим CO2емисиите на автомобил с 40% сред 2018 и 2025 година През първите девет месеца на 2023 година общите излъчвания на автомобил са с 19% по-ниски спрямо нашият индикатор за 2018 година
Постигането на такава амбициозна цел за понижение от 75% до 2030 година изисква да продължим да произвеждаме единствено напълно електрически коли, като по този метод отстраняваме излъчванията от ауспуха от нашите модели.
За да реализираме това, през днешния ден разгласяваме, че към този момент сме член на Коалицията на първите бизнесмени (First Movers Coalition) на Световния стопански конгрес и слагаме фокус върху чистите технологии, които ще поддържат прекосяването към съвсем нулеви излъчвания алуминий.
Освен това подхващаме дейности във връзка с стоманодобивната индустрия, посредством съдействието си с шведския производител на стомана SSAB. Ние сме първият производител на коли, който се сплоти със SSAB, с цел да изследва висококачествена стомана с съвсем нулеви излъчвания за автомобилната промишленост. Сега Volvo Cars има достъп до първична и рециклирана стомана с съвсем нулеви излъчвания от SSAB, която планираме да използваме в една от нашите стратегии за коли до 2026 година

„ Срещата на върха е исторически миг за отчетността на дейностите в региона на климата “, споделя Хавиер Варела, основен действен шеф и заместител основен изпълнителен шеф на Volvo Cars. „ Светът незабавно би трябвало да се сплоти и да работи, с цел да избегне най-лошите последствия от изменението на климата. Ние се ангажираме да осъществим своята част и призоваваме корпоративните и политически водачи по целия свят също да изпълнят своята. “

По-рано тази година Volvo Cars показа компактния напълно електрически SUV EX30, планиран да има най-ниския въглероден отпечатък от всички коли на Volvo до момента. EX30 е един от поредицата нови, електрически модели Volvo, които представихме и ще представим през идващите години, следвайки проекта да се превърнем в изцяло електрически производител на коли до 2030 година И реализираме добър прогрес - през първите девет месеца на 2023 година напълно електрическите коли съставляват 16% от общите ни продажби.

Също по този начин бързо се отдалечаваме от мотора с вътрешно горене. Ще произведем последния си дизелов автомобил при започване на 2024 година и сме спрели вложенията в научноизследователска и развойна активност в нови мотори с вътрешно горене. Вместо да се фокусираме върху технологиите от предишното, ние гледаме в бъдещето.

В същото време постигането на най-новата ни цел ще изисква от нас да се оправим с CO2 излъчванията в цялата ни верига от доставки и лични интервенции (включително логистика), като се стремим да ги понижим с 30% всяка до 2030 година спрямо равнището от 2018 година

Ние към този момент вършим доста. През 2022 година цели 69% от нашите интервенции са били захранвани с климатично неутрална сила. От тогава постигнахме 100% неутрална сила във всяка от нашите централи в международен мащаб.

Това лято станахме и първият международен производител на коли, който разгласи прекосяването от изкопаеми горива към биогориво за 86% от нашите междуконтинентални морски транспорти. Това понижава въглеродния отпечатък от морския превоз с 84% и поддържа упоритостта ни да понижим експлоатационните излъчвания.

„ И преди използвахме срещите на върха, с цел да насърчим групови дейности в региона на климата. Сега в този момент няма да бъде по-различно “, споделя Йонас Оттерхайм, началник на дейностите в региона на климата, Volvo Cars. „ Това, което ние и други съидейници се опитваме да създадем, е да разработим и увеличим трансформационните технологии, с цел да декарбонизираме от време на време антични индустриални процеси. Присъединявайки се към FMC и показвайки осезателен прогрес в партньорството ни със SSAB, ние се надяваме да демонстрираме, че тази жизненоважна смяна не просто е допустима, само че към този момент е в ход. “

Дълъг път
Срещата на върха се организира на фона на отчета на Организация на обединените нации за световния обзор на климата, който беше оповестен през септември. Отрезвяващото умозаключение на отчета е, че макар някои области на прогрес, светът към момента е надалеч от задачата да ограничи световното стопляне 1,5 градуса по отношение на прединдустриалните равнища.

Докладът включва и рекомендации за съответни браншове, в това число транспортния. В него се показва, че за автомобилната промишленост „ последователното унищожаване на моторите с вътрешно горене и потреблението на електрически транспортни средства оферират най-големия капацитет за намаляване на последствията в бранша “. Това умозаключение е тясно обвързвано с дейностите на Volvo Cars за електрифицирането на автопарка и отдалечаването от коли, задвижвани с изкопаеми горива.

* Изявлението за най-нисък въглероден отпечатък от всеки автомобил Volvo досега се отнася до световно налични артикули над 200 000 км шофиране.
* Нашата цел за понижаване на излъчванията на CO2 на автомобил обгръща всички излъчвания в световния протокол за парникови газове (GHG) на Volvo Cars, като се изключи подкатегорията „ Производство и систематизиране на гориво и електрическа енергия “ в категорията „ Използване на продадени артикули “.

*Източник: www.volvocars.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР