До 2025 година смятам, че ще приключи днешната пандемия. Това

...
До 2025 година смятам, че ще приключи днешната пандемия. Това
Коментари Харесай

Имунологът Цветелина Великова: Пандемията ще свърши през 2025 година

До 2025 година считам, че ще завърши днешната пандемия. Това сподели пред БНР доктор Цветелина Великова - клиничен имунолог в болница " Лозенец ".

Бих я сравнила с предходните две епидемии с ковид и - SARS 1 и MERS. Те не прераснаха в пандемии, поради техния висок леталитет - т.е. действително инфектираните не са могли да разпространят толкоз доста вируса. Докато в този момент с SARS - CoV 2  има едно необятно разпространяване, и въпреки при висок леталитет по отношение на други болести, то при тази миграция на хора в международен мащаб, той прерасна в пандемия.

А следейки темпа на имунизиране и изменчивостта на вируса, най-малко пет години би траяла тази пандемия , съобщи доктор Великова. Тоест до 2025 година, а може България да  остане един от последните резервоари на заболяването, сподели още тя. Четири грипни пандемии са разказани обширно в историята на човечеството. На базата на тези изследвания, мога да кажа, че и пандемия та от COVID-19 ще завърши за общо към две години и половина. Но разликата тук е, че този вирус се популяризира доста по-дълго от грипния, има и по-дълъг инкубационен интервал.

Ще би трябвало ли да се имунизираме всяка година - това зависи от скоростта на новите разновидности и какви ще са те - дали ще са доста изменени, разяснява проф. доктор Мария Николова - клиничен имунолог в Националния център по заразни и паразитни заболявания

Проучванията до тук демонстрират, че имунизациите дават нескончаем имунен отговор, безапелационна е проф. Николова от НЦЗПБ, който поддържа седмичен графичен разбор на данните от Националната осведомителна система за CОVID-19 в България.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР