До 2025 г. ще заработи онлайн платформа за превод от

...
До 2025 г. ще заработи онлайн платформа за превод от
Коментари Харесай

Онлайн портал ще предлага образователни и научни ресурси по българистика

До 2025 година ще проработи онлайн платформа за превод от и на български език.

Тя ще употребява машинен превод и езиков редактор по образеца на Гугъл Translate. Паралелно ще се сътвори и портал с цифрови просветителни и научни запаси в региона на българистиката. Това планува новата Национална научна стратегия за развиване и одобряване на българистиката в чужбина, призната през днешния ден от Министерския съвет.

На интернет портала ще могат да се разискват настоящи въпроси за проучването и преподаването на български език, литература, история и просвета в помощ на образованието на задгранични българисти. Ще проработи и профилиран преводачески хъб, с който български научни проучвания ще бъдат превеждани на непознати езици и назад.

Новата национална научна стратегия е с бюджет 4 млн. лева и ще се извършва в границите на три години. Координатор по нея ще е Българска академия на науките, а сътрудници ще са водещите в преподаването на български език и литература висши учебни заведения – Софийският, Пловдивският, Великотърновският, Югозападният и Шуменският университет.

Основна цел на програмата е да се ускори ползата към българистиката в чужбина. Тя ще финансира специализации до половин година на задгранични млади учени или докторанти българисти. Предвиден е и престой до три месеца в България на одобрени непознати специалисти в тази област, които ще преподават и ще вършат взаимни научни проучвания с българските си сътрудници.

Ще бъдат създадени безвъзмездни цифрови просветителни и проучвателен стратегии за отдалечено образование на студенти и докторанти по български език и литература.

Партньорските организации по националната стратегия ще основат взаимна докторска стратегия за привличане в страната ни на млади българисти от чужбина. В помощ на неделните учебни заведения и българските лекторати в чужбина ще бъдат обезпечени осведомителни материали, художествена литература и образователни пособия. Ще се провеждат още изложения и събития, които да провокират интерес към българския език и литература.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР