До 2024 г. Централна гара София ще се превърне в

...
До 2024 г. Централна гара София ще се превърне в
Коментари Харесай

Централна гара в София се превръща в модерен пътнически интермодален терминал

До 2024 година Централна гара София ще се трансформира в съвременен пътнически интермодален терминал с актуализирано приемно здание, нови коловози и модерни системи за сигнализация и телекомуникации. Това е декларирал министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Георги Тодоров, който изненадващо е инспектирал през днешния ден обекта, представен в известие на МТИТС. С положителни темпове напредва ремонтът на най-голямата пътническа жп гара у нас, е коментирал министърът след инспекцията.

Изпълнителят е уведомил министър Тодоров, че сега се работи по цялостното възобновяване на коловозите на гарата, а скоро се чака да започват дейностите и в региона на жп гара Волуяк. В рамките на същия план ще бъде ремонтирана 10-километровата жп линия от София до Волуяк и ще се внедрят нови системи за сигнализация и телекомуникации. Предвижда се и строителството на две нови жп гари във Волуяк и Обеля. Жп спирка Обеля ще прави връзка със софийското метро, което ще улесни доста всички пътуващи от Западна България към столицата.

По време на своето посещаване на гарата, министър Тодоров се е срещнал и с работата на диспечерския център за ръководство на влаковото придвижване. " Тук се реализира координацията сред превозвачите и диспечерските центрове в страната. Чрез него се управлява придвижването на всички влакове, в това число пътнически, товарни и интернационалните ", е обяснил зам.-генералният шеф на Национална компания " Железопътна инфраструктура " инж. Бисер Минчев.

Любопитен факт от историята на Централна жп гара София е, че първият локомотив, който идва на гарата в далечната 1887 година, е пътувал точно по направлението София-Волуяк. Към този миг жп гарата е осветявана с газови лампи, а придвижването е следено с морзови апарати.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР