До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целевите

...
До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целевите
Коментари Харесай

Кристалина Герогиева: До 2024 инфлацията в Югоизточна Европа ще се задържи над целевите нива

До 2024 година инфлацията ще се задържи много над целевите равнища, макар че от края на предходната година като цяло тя спада. Това предвижда за района на Централна, Източна и Югоизточна Европа ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Поредица от наслагващи се разтърсвания – пандемията от КОВИД-19, рецесията с разноските за живот, ускоряването на изменението на климата и изключително войната на Русия в Украйна – засегнаха мощно района на Централна, Източна и Югоизточна Европа, показва Георгиева.

За Украйна войната е безусловно опустошителна, както за живота на хората, по този начин и за стопанската система. В останалата част от района войната провокира невиждана рецесия на доставките на природен газ и инфлация при цените на питателните артикули, която засегна най-много най-уязвимите, акцентира ръководителят на МВФ.

Войната също по този начин форсира геоикономическата фрагментация. Европейските и международните вериги за доставки трябваше да се приспособят към новите действителности. Всичко това значи трайно висока инфлация и слаб напредък за района, сигнализира Георгиева.

Що се отнася до растежа, тя изяснява, че районът е изправен пред съществени стопански проблеми.

" Сравнихме актуалните си прогнози с прогнозата ни за района отпреди пандемията, като изключихме Беларус, Русия и Украйна. Равнището на действителния Брутният вътрешен продукт през 2024 година се чака да бъде с 3,5 на 100 по-ниско по отношение на това, което чакахме при започване на 2020 ", споделя още тя.

Управляващият шеф на МВФ показва три огромни провокации пред района. На първо място тя акцентира намаляването на инфлацията " като в същото време се поддържа възобновяване и се поставят основите на бъдещия напредък ". За задачата е належащо паричната, фискалната и структурната политика да работят в съгласие, предлага още тя.

Второто предизвикателство пред района е енергийната сигурност. Осигуряването на сила изисква построяването на огромни инфраструктурни връзки.

" Проектът за синхронизация на балтийските страни и свързване на Естония, Латвия и Литва с електроенергийната мрежа на Европейски Съюз е превъзходен образец за това ", споделя Георгиева.

Според нея за реализира на прогрес, както във връзка с енергийната сигурност, по този начин и във връзка с задачите, свързани с климата, районът би трябвало да увеличи обществените и частните вложения във възобновими енергийни източници.

" Правителствата могат да одобряват по-амбициозни цели за понижаване на излъчванията и по-ефективни политики за постигането им. Необходимо е ценообразуване на въглеродните излъчвания - това е най-бързият и най-ефективният метод за реализиране на задачите в региона на климата ", счита Георгиева.

Третото предизвикателство пред района е да се възползва от опциите в един фрагментиран свят.

" Днес разпокъсаността основава както опасности, по този начин и благоприятни условия за района, изяснява ръководещият шеф на МВФ. Възможно е някои производства да се реалокират по-близо до " дома ". По-конкретно, мултинационалните компании могат да обмислят преместването на производствата си от отдалечени места, като да вземем за пример Азия ", посочи тя.

Чрез верните политики вероятностите пред района могат да бъдат светли, макар че плаваме в бурни води, сподели в края на изявлението си Георгиева, добавяйки, че политическите препоръки и техническата помощ, предоставяна от МВФ в области като ръководството на обществените вложения " помогнаха на района да преодолее тригодишните разтърсвания ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР