До 2021 г. ще има едносменен режим в училищата. Това

...
До 2021 г. ще има едносменен режим в училищата. Това
Коментари Харесай

Като част от борбата с агресията МОН въвежда една смяна за учене в училище

До 2021 година ще има едносменен режим в учебните заведения. Това се прави за да се усъвършенства времето за отдих и извънкласни занимания на учениците, като част от ограниченията за битка с експанзията. Това стана ясно от думите на просветителния заместник-министър Деница Сачева по време на конференцията " Как да спрем насилието в учебно заведение – три стъпки за по-безопасна образователна среда ", проведена от организация БГНЕС и извършена с поддръжката на " Виваком ".
Евелина Лафчийска от Асоциация " Родители " също сложи тематиката за едносменния режим в учебно заведение, като обаче акцентира, че ще има проблем с материалната база в страната, която не е подготвена да отговори на това предизвикателство все още.
Агресията измежду децата
" Как и за какво експанзията се трансформира в проблем номер 1 за обществото надали мога да кажа, само че когато разясняваме решението му, би трябвало да стартираме с аргументите за неговата поява ", сподели още в изявлението си Сачева.
" На първо място аргументите и проблемите са социално-икономически и са свързани с компликациите на фамилиите от позиция на работа, финанси и спорове в дома. Много деца са жертви на разнообразни спорове, очевидци са на насилието на всички места. Темата за експанзията не е единствено в учебно заведение и това демонстрира всяка новинарска емисия. В 30-40% от осведомителния поток приказваме за принуждение – бити лекари, бити учители, войната по пътищата. Въртейки се в този циничен кръг, ние мащабираме проблемите и караме децата да следват неправилни модели ", сподели тя.
Сачева посочи, че отрасловото министерство към този момент има статистика за случаите измежду подрастващите през предходната година. 122 деца са ранени в пътно-транспортно катастрофи, регистрирани са 38 смъртни случаи и са регистрирани с 396 повече случая на експанзия сред деца.
Тя сподели още, че от над 4300 учебни заведения и детски градини в страната, единствено в 964 работят психолози или педагогичен съветници. Най-остра е неналичието на експерти в области като Ловеч, Силистра, Кюстендил, Перник, Видин и Враца.
" Ще увеличим броя на педагогическите съветници с и психолозите в учебно заведение, въпреки да знаем, че ще бъде мъчно да попълним всички празноти ", уточни Сачева.
Тя заключи, че е подсилена националната мобилна група за наблюдаване на случаите измежду деца, образувана е и работна група за механизма за противопоставяне на учебния тормоз.
" Работим с Института за проучване на популацията към Българска академия на науките за сформиране на модел за произхода на насилието с съответни доказателства, които да оказват помощ за решение на проблемите. Институтът за обществени действия ни сътрудничи с плана ”Горе ръцете”, ориентиран към попречване на телесните санкции над децата. Самата аз съм майка на малко момче и постоянно виждам родители, които удрят децата си на площадките. Шамарът не може да бъде форма на образование ", съобщи заместник-министърът.
Тя сподели още, че към този момент има междуинституционален проект за усилване на сигурността в просветителните институции. В взаимната работа с Министерство на вътрешните работи са разпознати 110 деца в риск и с тях се занимават обществени служащи. От началото на образователната година са публикувани осведомителни материали по казуса в учебните заведения .
" Съвместните старания сред институциите са на доста по-добро равнище от когато и да било ", счита Деница Сачева.
" Правителството предприе огромна инвестиция в просветителната инфраструктура от над 600 млн. по Оперативна програма „ Региони в растеж”, 1/3 от които са за спортна инфраструктура. Въведена беше и длъжността „ Образователен медиатор” в националния класификатор на специалностите. Имаме стихотворец ангажимент за едносменен режим на образование до 2021 година за повече време за подготовка и отмора на учениците ", заключи тя.
Според заместник-кметът на Столична община доктор Тодор Чобанов предварителната защита на насилието в учебно заведение би трябвало да стартира от фамилията. Всеки диалог за насилието в учебно заведение ни обвързва като родители. Важен е въпросът към свободното време на детето и трайното задържане на този интерес. Нашето предпочитание е децата да развиват положително свободното си време и ние като институция работим в тази посока, разяснява още специалистът.
" Има недостиг в наредбите, които дават опцията на учителя да практикува своята специалност. Българският преподавател е обезоръжен ", съобщи Валентин Димитров, заместник-председател на Агенцията за протекция на детето. Той сложи въпроса освен за правата, само че и за отговорностите на учениците и методът, по който би трябвало да се балансират.
Началникът на бранш " Детска престъпност " към Министерство на вътрешните работи Красимира Чобанова напомни, че като част от предварителната защита против детската престъпност Министерство на вътрешните работи са влезнали в над 1500 учебни заведения за събеседване с учениците по тематиките експанзията и толерантността и са изнесли над 7000 лекции по школата за предходната година .
Иван Кънчев, основен специалист в Синдиката на българските учители, насочи вниманието към тематиката за престижа на учителя . По думите му, с цел да има престиж учителят пред детето, той би трябвало първо да има престиж пред родителите му.
Нужно е да се сътвори Институт за проучване на детето в България към Държавна организация за протекция на детето (ДАЗД). Това съобщи психологът Христо Монов, който е и някогашен народен представител от Българска социалистическа партия и стана известен по време на митингите против кабинета " Орешарски " с изобретението на епитета " Интернет лумпени ". Той показа три тези и три стъпки за решение на казуса.
Първата теза е, че експанзията и насилието са неотменна част от държанието ни. Благодарение на експанзията сме оживели като културен тип, само че с културно-историческото ни развиване това се трансформира. " Имаме потребност да познаваме настоящата демонстрация на тези поведенчески явления. Първата стъпка е да се сътвори един Институт за проучване на детето в България ", акцентира експертът.
Според Монов той не би трябвало да бъде бюрократична машина, а е задоволително да има ръб от 5-6 изявени експерти, които да дефинират настоящите тематики и да задават състезания. " И в края на годината да се прави стегнат и явен отчет за проблемите на децата в България, който да се праща до държавната институции. Може би този институт би трябвало да бъде към ДАЗД, която е извънредно време да стане самостоятелна ", акцентира Христо Монов.
Той изрече мнение, че тежестта на ученическата чантата също въздейства на равнищата на експанзията . " Тежестта може да докара до нападателно държание, само че по-страшното е непотребната информация в учебниците. Как няма да си нападателен, когато е заложено да не можеш да се оправиш с това, което изучаваш ", счита психологът.
Той прикани МОН да не вкарват образователно наличие и стратегии, които не са минали през същински теоретичен опит по какъв начин въздействат на децата .
Третата теза е, че главен фактор за основаване на естествен ред за децата, е учителят. Нека да създадем подобаваща среда за българския преподавател, моли Монов. " Задължихме учителя да върви всяка година на психиатър, стигматизирахме ги. Нека да създадем центрове за личностно развиване на учителя “, моли още Христо Монов.
Пътят за решение казуса с насилието в учебно заведение не е на провинението и глобата . Това съобщи ръководителят на Комисията по обучение в Народното събрание Милена Дамянова по време на конференцията.
Агресията е на всички места към нас, освен в учебно заведение или детската градина, а на улицата и в обществената мрежа. Първата стъпка за справяне с насилието в учебно заведение е работа, втората стъпка и третата стъпка е работа. Няма друго, акцентира Милена Дамянова.
Тя посочи, че истината е, че в случай че всеки един от нас работи там, където е, по този проблем, в семейство, на улицата, обществените мрежи, единствено тогава би имал резултатът, който всички желаеме да реализираме.
" Всяко нещо има отношение към провокиране на агресия-ниско обучение, телевизия, семейство. Може да извадим дълъг лист за свършено и дълъг за идното, само че откакто има една социална примиримост с експанзията, няма да стигнем до на никое място. Колкото и промени в законите и наредбите да създадем, в случай че се помиряваме със обстановката, която виждаме, законите си остават на хартия ", уверена е Дамянова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР