До 18 март 2018 г. на органите на МВР провеждат

...
До 18 март 2018 г. на органите на МВР провеждат
Коментари Харесай

Задължителни ли са коланите на задната седалка

До 18 март 2018 година на органите на Министерство на вътрешните работи организират масирани инспекции за слагане на колани както на предните, по този начин и на задните седалки

До 18 март 2018 година на органите на Министерство на вътрешните работи организират масирани инспекции за слагане на колани както на предните, по този начин и на задните седалки. Акцията е проведена от TISPOL и се организира по едно и също време в цяла Европа. В тази връзка още веднъж пораждат голям брой въпроси за настоящите текстове на закона – наложителни ли са коланите на задната седалка, какви са санкциите и кой може да бъде санкциониран, при положение на установено нарушаване. От СБА показват ккаво споделя Законът за придвижване по пътищата. Според член 183. (4) (Нова – Дъждовни води, бр. 85 от 2004 година, изм. – Дъждовни води, бр. 51 от 2007 г.) Наказва се с санкция 50 лева лидер, който:
7. (доп. – Дъждовни води, бр. 101 от 2016 година, в действие от 21.01.2017 г.) не извършва задължението за потребление на защитен колан или носене на каска или транспортира пасажер, който не извършва задължението за потребление на защитен колан или носене на каска.
Отделно от това съгласно член 184, (4) (Изм. – Дъждовни води, бр. 43 от 2002 година, в действие от 26.04.2002 година, изм. – Дъждовни води, бр. 85 от 2004 година, изм. – Дъждовни води, бр. 51 от 2007 година, предходна алинея 3 – Дъждовни води, бр. 60 от 2012 година, в действие от 07.08.2012 г.) С санкция 50 лева се санкционира пасажер, който не извършва задължението за потребление на защитен колан или носене на каска.

Иначе казано, съгласно настоящата версия на закона, отговорност за слагането на колан (или каска при мотористите) носят както пасажерът, по този начин и водачът. Съответно при инспекция и двамата могат да бъдат санкционирани с 50 лева за това, че не се грижат за сигурността си.

Има ли логичност в това коланите на задната седалка да бъдат наложителни?

Накратко – да. Когато пасажерите на задната седалка не са сложили коланите си, те са изключително рискови както за себе си, по този начин и за пасажерите начело. При конфликт пасажерът от задната седалка може безусловно да премаже пътуващите на предните седалки. Изчисления демонстрират, че при конфликт пасажерът от задната седалка се блъска в водача с 55 км/ч. Пресата сред кормилото, въздушната възглавница и седалката е изцяло задоволителна причина за летален край.

Много водачи считат, че, носейки колан, те обезпечават своята сигурност, без да осъзнават, че той по никакъв метод няма да им помогне, в случай че не накарат пасажера зад себе си също да сложи колана си.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР