„До 16,30ч. на 15 май бизнесът може да кандидатства по

...
„До 16,30ч. на 15 май бизнесът може да кандидатства по
Коментари Харесай

Бизнесът има още близо 2 месеца да кандидатства с проекти до 1 млн. лв. за собствени ВЕИ и батерии

„ До 16,30ч. на 15 май бизнесът може да кандидатства по процедурата за създаване на ВЕИ системи за лично ползване в композиция с акумулатори за предпазване на създадената сила.”

Това съобщи шефът на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ (ГД ЕФК) към Министерството на нововъведенията и растежа (МИР) Илияна Илиева в ефира на Българска национална телевизия. Тя уточни, че мярката е третата отворена от МИР в поддръжка на българските компании със средства от Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ). Бюджетът й е 200 млн. лева

„ Процедурата е ориентирана към микро, дребни и междинни предприятия, както и сдружения с до 3000 чиновници. Минималният размер на безвъзмездната помощ е 75 000 лева, а оптималният – 1 млн. лева Съфинансирането е от 35% до 50% според от размера и местоположението на фирмите. Предприятията от Югозападния район ще получат по-малко финансиране спрямо тези от останалите райони, защото той е най-добре развъртян стопански “, акцентира шефът на Групово дело ЕФК.

По думите й, по процедурата могат да аплайват компании от съвсем всички браншове на стопанската система, в това число „ Хотелиерство и ресторантьорство “, „ Търговия “, „ Ремонт на коли и мотоциклети “, „ Транспорт, депозиране и пощи “, „ Създаване и разпространяване на информация и креативен артикули “, „ Далекосъобщения “, по-голямата част от „ Преработваща индустрия “ и други

Илиева изясни, че компаниите би трябвало да имат най-малко 3-годишна финансова история. Тя посочи, че подаването на документите по процедурата е напълно онлайн – през системата ИСУН 2020.

„ Инвестициите по нея включват само нови слънчеви панели в композиция с акумулатори за предпазване на електрическа енергия. С европейските средства компаниите няма да могат да доизграждат към този момент съществуващи фотоволтаични системи, нито да продават творби ток през първите пет години “, съобщи Илиева.

Директорът на Групово дело ЕФК разгласи, че след привършване на кандидатстването ще бъде избрана комисия, която да оцени и класира в низходящ ред подадените планове.

„ Процесът е изцяло автоматизиран и транспарантен. Не може да става дума, че избрани сдружения ще бъдат толерирани. Всички данни се теглят от ИС „ Мониторстат “ на Националния статистически институт и се пресмятат автоматизирано в системата ИСУН 2020. Компаниите могат даже сами да ревизират какъв брой точки получават още при подаване на предложенията си за финансиране “, добави Илиева.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР