До 11 април в областните дирекции на Държавен фонд Земеделие“

...
До 11 април в областните дирекции на Държавен фонд Земеделие“
Коментари Харесай

Производителите на оранжерийни зеленчуци ще бъдат подпомогнати с 3.5 млн. лв.

До 11 април в регионалните дирекции на Държавен фонд „ Земеделие “ се одобряват заявки за подкрепяне по схемата de minimis за записаните аграрни стопани, които създават оранжерийна продукция. Средствата ще бъдат изплатени до 29 април.

Припомняме, че Управителният съвет на фонда реши да бъдат отпуснати 3.5 млн. лева по de minimis на производителите на оранжерийни зеленчуци поради увеличените цени на природния газ. От сектора обаче прибавиха, че имат проблеми и с цените на електрическата сила и на минарелните торове. Още през януари от сектора сигнализираха, че всяко закъснение на поддръжката от страната е съдбовно за производителите. По-късното пазаруване на разсад и разсаждане по-късно би компрометирало и реколтата.

Земеделските стопани, които отглеждат зеленчуци оранжерийно произвеждане (домати, краставици и пипер) у нас, се подкрепят при ставка 5400 лева./хектар.

След координиране с сектора бе взето решение наложеният запас да се даде на производителите на тези артикули за покриване на част от индустриалните разноски по софтуерна карта за годишна продукция 2022 година.

За помощта могат да аплайват стопани, които са подали заявление по Схемата за обвързано подкрепяне за оранжерийни зеленчуци (СЗо) - Кампания 2021 година. Те се подкрепят за откритите площи след осъществените административни и/или инспекции на място, в това число и след инспекцията за реализация на продукцията по Схемата за обвързано подкрепяне за оранжерийни зеленчуци (СЗо) за предходната година.

На поддръжка имат право оранжерийните производители на домати, краставици и пипер. Подпомагането ще важи както за отопляеми, по този начин и за неотопляеми оранжерии, прецизират от фонд " Земеделие ".

Оранжериите за произвеждане на зеленчуци у нас са с повърхност 898 хектара, като 300 ха от тях са отопляеми - с природен газ, геотермална сила, пелети. Климатичните изискванията на страната ни дефинират сезонния темперамент на зеленчукопроизводството и главната цел и значение на оранжерийното произвеждане е да реши казуса с целогодишното доставяне на пазара с пресни зеленчуци.

Българското оранжерийно произвеждане се среща на пазара с нелоялна конкуренция от търговци, които внасят продукция на по-ниски ценови равнища. Другите проблеми са свързани със субсидирането на оранжерийното произвеждане у нас, като сумите са едни от най-ниските в земеделието ни.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР