До 10 юни 2020 г. се удължава срокът, в който

...
До 10 юни 2020 г. се удължава срокът, в който
Коментари Харесай

Удължиха срокът за кандидатстване на общините за присъждане на Европейския етикет за иновации и добро управление

 До 10 юни 2020 година се удължава срокът, в който общините в България могат да аплайват за отсъждане на Европейския етикет за нововъведения и положително ръководство на локално равнище.  Петата процедура за връчване на оценката бе открита от Министерство на районното развиване и благоустройството при започване на годината.  

Във връзка с въведеното изключително състояние в страната заради разпространяването на COVID-19, което усложни и натовари нормалната активност на локалните управляващи, Националната платформа на сътрудниците за положително демократично ръководство на локално равнище взе решение срокът за кандидатстване да бъде продължен.

Инициативата е в осъществяване на Стратегията за нововъведения и положително ръководство на локално равнище на Съвета на Европа, която е призната от Република България и се ползва сполучливо в продължение на повече от дванадесет години.

Европейският етикет за нововъведения и положително ръководство на локално равнище е документ за качество на цялостното ръководство в общините, което се прави оценка по единни критерии и знаци, създадени от Съвета на Европа, годни за всички страни членки на Европейски Съюз. С него се удостоверява, че дадена община дава отговор на европейските стандарти за качество на ръководството на локално равнище.

Дванадесетте правилото за положително демократично ръководство на локално равнище са в сърцевината на тактиката и тяхното приемане и използване от общините подсигурява дейно и ефикасно обмисляне и ръководство на локални политики и ограничения в интерес на жителите, другите обществени групи и бизнеса. Принципите са: почтено осъществяване на избори, представителност и гражданско присъединяване, сърдечност, резултатност и успеваемост, неприкритост и бистрота, господство на закона, етично държание, подготвеност и потенциал, нововъведения и отвореност за промени, резистентност и дълготрайна ориентировка, устойчиво финансово ръководство, човешки права, културно многообразие и обществено единение, отчетност.

Призът се връчва на локални управляващи, потвърдили използването им в своята ежедневна работа.

Организацията и провеждането на процедурата за отсъждане на Европейския етикет се реализира в партньорство сред Министерството на районното развиване и благоустройството и Националното съдружие на общините в Република България. Присъжда се от Национална платформа на сътрудниците за положително демократично ръководство на локално равнище, която е упълномощен от Съвета на Европа орган.

През 2010 година страната ни стана първата държава-членка на Съвета на Европа, акредитирана да присъжда Етикета на свои локални управляващи, и има водещо значение измежду останалите държави-членки в осъществяването на тактиката. Отличието се връчва за интервал от 2 години, а основната цел на самодейността е да се предизвикват напъните на от ден на ден локални управляващи и продуктивното съревнование сред тях, което на собствен ред да докара до по-ефективни политики, ориентирани към мощно и витално локално самоуправление в България.

Право да аплайват за отсъждане на Европейския етикет имат всички български общини, които одобряват и ползват в работата си 12-те правилото за положително демократично ръководство на Съвета на Европа.

От извършените досега четири процедури са връчени 64 наградата на 29 общини – Димитровград, Добрич, Долна баня, Карлово, Кирково, Кнежа, Лясковец, Перник, Свиленград, Смолян, Столична община, Бяла Слатина, Мездра, Поморие, Русе, Свищов, Смядово, Троян, Търговище, Банско, Враца, Вълчи дол, Габрово, Горна Оряховица, Павликени, Петрич, Девня, Самоков и Ловеч.

Подробна информация по отношение на кандидатстването на общините, изискванията и реда за отсъждане на  Европейския етикет може да се откри на интернет страниците на Министерство на регионалното развитие, в раздел Европейски етикет за нововъведения и положително ръководство на локално равнище, на НСОРБ и в Портал за децентрализация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР