Дните ни са забързани, препълнени със задачи и купища неща,

...
Дните ни са забързани, препълнени със задачи и купища неща,
Коментари Харесай

9 правила за по-спокоен ден

Дните ни са забързани, претъпкани със задания и купища неща, които ни разсейват. За множеството хора това е голям източник на стрес, а стресът е едно от главните неща, които заплашват здравето. Как можем да опростим деня си? Блогърът Лио Бабаута предлага няколко лесни стъпки.

1. Знайте кое е значимо.   Най-изчистената версия на опростяването е „ Определи кое е значимо и елиминирай останалото. ” Оставете си време да идентифицирате най-важните неща в живота си (4-5 неща) и след това да видите какви действия, задания, планове, срещи и задължения се вписват в тях. Отделяйте си време всеки ден, с цел да определите от 1 до 3 най-важни задания - сутринта или още предната вечер.

2. Представете си съвършения ден. Опитайте се да разберете какво значи за вас да опростите деня си. За всеки човек това е нещо друго. За един ще бъде малко медитация, писане и повече време за фамилията, за различен – изобразяване и гореща вана. За трети това ще значи време, в което да се концентрира върху най-важната си работа, само че и да се оправи с другите си задания по-късно денем.

3. Кажете „ не ” на непотребните задължения.   След като се съумели да идентифицирате кое е значимо и сте си показали по какъв начин наподобява съвършения ви ден, време е да започнете да казвате „ не ” на нещата, които не са в листата на значимите неща и които пречат да извършите деня си идеален. Установете кои от уговорките, които сте поели, са непотребни – участие в клуб, присъединяване в план, работа като треньор или състезател в тим, навестяване на събитие, бизнес партньорство... Направете лист на нещата, с които сте обвързани (професионални, публични, лични), оценете ги по значимост и премахнете най-малко едно.

4. Ограничете броя на дилемите. Всяка заран правете лист с не повече от три най-важни задания. Избройте и други неща, които бихте желали да извършите. Кажете „ не ” на част от тях. Вижте дали можете да ограничите листата до към 6 задания на ден (като не броим най-дребните неща, които ще отметнете накуп). Ограничаването на дилемите ви оказва помощ да се концентрирайте и да приемете обстоятелството, че не можете да свършите всичко за един ден.

Виж още: 7-те съществени правила на живота

5. Отделете си време, в което да не се разсейвате. Кога ще свършите най-важната си работа? Планирайте специфичен откъслек от време за нея (1 час, 2 часа, 4 часа, колкото ви прави работа). Поставете го преди всичко, преди всички останали срещи. Станете некомуникативни. Затворете интернет, всички известия, задръжте всички позвънявания. Просто свършете най-важната задача, и след това идната, в случай че имате време.

6. Забавете темпото. Препускаме през дните в едно съвсем непрестанно, френетично, с напрежение придвижване. Забавете. Животът няма да се срине, в случай че не тичате от една задача към друга, от имейл на имейл. Можете да извършите пауза, да отделите миг, с цел да размишлявате, да се усмихнете, да се насладите на актуалната работа, преди да продължите.

7. Вършете нещата едно по едно. Откажете се от мултитаскинга. Задача по задача, с цялото внимание в нея. Съсредоточете се върху сегашния миг, до момента в който работите по задачата – това е форма на медитация. Денят ви ще бъде доста по-прост и доста по-приятен, когато присъствате интензивно във всеки миг от това, което вършите.

8. Отметнете дребните задания едновременно и забравете за тях. Имейли, документи, дребни неща в края на листата, маловажни телефонни позвънявания и така нататък – те не би трябвало да пречат на значимите ви задания. И все пак би трябвало да се свършат в един миг (освен в случай че не може да се откажете от тях, което постоянно е най-добре, когато е възможно). Ако би трябвало да ги извършите, отметнете ги вкупом. Най-добре е да го извършите по-късно денем, когато силата ви е по-ниска и сте свършили по-важната работа. Не позволявайте дребните задания да пречат на по-големите. Когато сте подготвени с една порция дребни задания, спрете и излезте. Не желаете да вършите това през целия ден, нито даже половин ден.  

9. Създайте си свободно междинно пространство. Имаме навика да сблъскваме дилемите и срещите си една след друга, без място сред тях. Пространството сред нещата е също толкоз значимо, колкото и самите неща. Оставяйте си по малко време сред обособените срещи и задания. Направете отмора, с цел да се протегнете, да се разноските, да изпиете чаша вода или да помедитирате за минута-две. Насладете се на това пространство.

(От zenhabits.net )

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР