Дни след обявяването на българската кандидатура за домакинство на Европейската

...
Дни след обявяването на българската кандидатура за домакинство на Европейската
Коментари Харесай

Представихме предимствата на София пред екипа на Евроагенцията по лекарствата

Дни след оповестяването на българската кандидатура за домакинство на Европейската организация по медикаментите, българска делегация, отпред със зам.-министър Нейчева посети Европейската организация по медикаментите в Лондон , Англия.

Наша делегация се срещна с изпълнителния шеф на ЕМА проф. Гуидо Рази и с част от мениджърския екипа на Агенцията, оповестиха от Министерството на здравеопазването.

Основната цел на визитата беше представянето на кандидатурата на София за релокация на ЕМА . Предимствата на българската оферта презентираха заместник-министър Лидия Нейчева и доцент Асена Стоименова, изпълнителен шеф на Изпълнителнатата организация по медикаментите. Тя е член на Управителния съвет на Евроагенцията по медикаментите (ЕМА).

По-късно денем нашата делегация организира среща с българите - чиновници на ЕМА .

Малко по-рано, на 27 и на 28 септември зам.-министър Мирослав Ненков посети Прага и Варшава. Цел на неговите визити беше взаимно информиране за издигнатите кандидатури за двете организации на Европейски Съюз, които би трябвало да се реалокират след излизането на Англия от Европейски Съюз. Едната организация е Европейската организация по медикаментите - ЕМА, а другата - Европейския банков орган - ЕБО .

" Новите " държави-членки следва да консолидират поддръжката си за издигнатите кандидатури за ЕМА от района. Специалният държавен комисар за релокация на Европейските организации в Чехия Карел Добеш пое ангажимент да осведоми сътрудниците си по отношение на българската кандидатура, която дефинира като стойностна .

В рамките на извършената на 28 септември среща сред министър Константин Радживил и зам.-министър Ненков във Варшава, Полша, беше разисквана нуждата от консолидиране на поддръжката на " новите " държави-членки на Европейски Съюз .

Процесът на релокация на организациите на моменти излиза отвън откритите правила, което не е в полза на държавите-членки от Централна и Източна Европа , издигнали свои кандидатури за ЕМА, споделиха българският и полският министри.

И двете страни показаха терзание, че процедурата внася разделяне сред държавите-членки, което удостоверява опасенията за налагането на модела " Европа на две скорости ".

Предстоящото Председателство на България на Съвета на Европейски Съюз също беше във фокуса на диалозите във Варшава . Полша съобщи поддръжка за разпознатите от България два политически целта - здравословното хранене при деца и ефикасни и налични лекарствени артикули.

Министър Радживил акцентира, че ползите на двете страни съответстват в забележителна степен и означи, че Полша е част от самодейност на Вишеградската четворка в областта на " честното ценообразуване на лекарствени артикули ". Зам.-министър Ненков пое ангажимент да предложи да бъде разисквано присъединението на България към самодейността на държавно равнище.

В рамките на срещата беше разисквана и самодейността на Европейския орган по стандартизация СЕN/CЕNELEC за въвеждане на стандарти в дейностите на медицинските експерти. Инициативата е дискутирана на Съвет на здравните министри през 2016 година по самодейност на Полша.

Опитът активността на медицински експерти да се контролира посредством правила, установявани от външен орган, който не има нужната експертиза и не разчита на съвещания със съсловни организации, беше обект на рецензии от страна на редица здравни министри на държави-членки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР