Дни след изявлението на зърнопроизводителя от Северна България , че

...
Коментари Харесай

"Градус": Сделката ни с Илчовски от 2017 г. не беше кух оборот, а знак за лоялност

Дни след изказването на зърнопроизводителя от Северна България, че " Градус " е правил кухи обороти преди борсовия си дебют през 2018 година, беседваме с члена на Съвета на шефовете Георги Бабев. След изказванията акциите на компанията поевтиняха с над 10% в първите дни след абсурда, само че през тази седмица стартира леко възобновяване на котировките им. Общият размери на търговия за този интервал е за 220 хиляди лева, което демонстрира че по-скоро са продавали дребни акционери.

При първичното обществено предложение на " Градус " в средата на 2018 година бяха набрани 81 млн. лева, като се включиха фондове на седем от деветте пенсионни компании в България, а с най-големи суми бяха " Доверие " - 22 млн. лева, " Алианц " - 15 млн. лева, НН - близо 10 млн. лева, и " ДСК-Родина " - 7.85 млн. лева Всичките седем са акционери в " Градус " и до през днешния ден, някои леко са нараснали каузи си, като " Доверие " има 5.25% от компанията.

От хранителния холдинг предоставиха на " Капитал " и таблични и финансови данни (виж по-долу). От тях и от документи до комисията на Мая Манолова излиза наяве, че през октомври-ноември 2017 година в действителност има странна договорка сред " Градус 3 " и Илчовски за към 2 млн. лева Първо зърнопроизводителят продава на компанията на Иван и Лука Ангелови слънчоглед в седем покупко-продажби при цена 640 лева за звук, след това тя е понижена на 540 лева Има и противоположна продажба на същия слънчоглед от " Градус 3 " към Илчовски, като необичайно тя е на куп и даже става в края на октомври (според фактурата), преди още да са продадени последните количества през ноември.
Основното изказване на Светослав Илчовски бе, че е помагал да се увеличи оборотът на " Градус " преди борсовото предложение. И в действителност през 2017 година през приходите от търговия със зърно на " Градус 3 " са със приблизително по 70 млн. лева повече от идващите три години, а и от предходните. Какво е вашето пояснение?
Бизнесът със зърно е динамичен и се въздейства от годишна продукция, международни цени, качество и така нататък и по тази причина сравнението сред годините е мъчно. Ние още при борсовото предложение бяхме споделили, че бизнесът със зърно е единствено при опция, т.е. в случай че намерим преференциални покупко-продажби. В проспекта бяхме описали, че средствата ще се влагат в главния ни бизнес: месо и месни артикули и разплодни яйца. След общественото предложение взехме решение активността ни с зърнена търговия да е доста по-ефективна и с по-малки обороти да вършим по-големи облаги.
Това къде е оповестено?
Видно е в докладите на " Градус 3 " (бел. авт. - в оповестения в Търговския указател одитиран доклад такава пояснение и информация липсва).
Нека се върнем на разликите в оборотите...
За 2017 година приходите ни от покупко-продажби със зърно в " Градус 3 " са 90 млн. лева, а облагата е към 4 млн. лева или брутен марж от 4.5%, идващите години приходите са по-ниски (виж таблицата), само че облагата и надлежно маржът е доста по-висок.Освен това през 2018 година на един от главните ни външни пазари - Турция, имаше земетресения - военно състояние, амортизация на лирата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР