Дни преди въвеждането на новите строги мерки срещу разпространението на

...
Дни преди въвеждането на новите строги мерки срещу разпространението на
Коментари Харесай

Бизнесът: Ново затваряне ще бъде катастрофално

Дни преди въвеждането на новите строги ограничения против разпространяването на ковид, каква е реакцията на бизнеса? Кабинетът към този момент увери, че всички наранени браншове от стопанската система ще бъдат подкрепени за интервала на новите ограничавания.

На фона на общото неодобрение и опасенията за големи загуби, огромна част от бизнеса въпреки всичко е удовлетворена, че най-сетне има правдивост в ограниченията и изключенията в затварянето ще бъдат надалеч по-малко.

" Имаше стимулиране на нелоялната конкуренция и през декември, който беше най-съществен за търговците, едни бяха затворени, а други поеха потока от хора ", съобщи Манол Гойгаджиев, ръководител на българската асоциация на ритейл центровете.

Трето затваряне обаче ще бъде пагубно, изключително за търговците, чиито сбирки са сезонни, считат от сектора. От Асоциацията на ритейл центровете се надяват браншът да получи поддръжка от страната, друга от настоящите сега ограничения. За тях множеството огромни молове не можели да аплайват заради обстоятелството, че са ориентирани към дребни и междинни предприятия.

" Било то данъчни облекчения, такса здания, налог боклук за интервала на затваряне. Ще дам образец, в Гърция страната покри на наемодателите 80% от наемите за интервала на затваряне ", добави Гойгаджиев.

В Румъния и Чехия също са били препоръчани сходни ограничения в поддръжка на бизнеса.

Остра реакция на неодобрение от страна на огромните търговски нехранителни вериги отвън моловете, макар че те ще затворят в този момент за първи път.

За тях новите ограничения пристигнали изцяло изненадващо и без никакви предварителни съвещания. Обявиха ги за несъответстващи и нездравословни за живота и здравето на хората, тъй като щели да доведат до скупчване на доста хора в дребните магазини.

" Както виждаме заповедта привилигировани ще бъдат дребните магазини, без никакво пояснение. Защо магазин, който е 300 квадратни метра ще работи, а 301 няма да работи. Какво ще се случи, в случай че огромните магазини си заградят една част от 300 квадрата и разрешат потребителите да пазарят единствено там ", добави Йордан Матеев, ръководител на Сдружението на комерсиалните вериги.

Този път, наред с големите финансови загуби, терзанието на ресторантьорите е, че личният състав е тотално демотивиран и доста от хората търсят способи за преквалификация. Поискаха и по-голяма бързина от страната при погашение на компенсациите.

" При нас парите за януари пристигнаха през март. За някой може да не е проблем, само че за хора, които към този момент нямат никакви спестявания и пет дни са извънредно доста ", добави притежателят на ресторант Ясен Ангелов.

Питат и за какво заплащат такса боклук за цяла година, в случай,че са работили половин. От новите ограничения недоволстват и хотелиерите.

" Считам новата мярка за неправилна, тъй като изхранването по стаите е нехигиенично и тъй като работейки на половина, само че въпреки всичко работейки, сме лишени и от правото на помощ от страната ", добави Малин Бистрин, притежател на хотел.

Опасението на всички в сектора е, че 10-дневният период на затварянето надали ще бъде спазен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР