Дни преди старта на предизборната кампания – кой от кандидатите

...
Дни преди старта на предизборната кампания – кой от кандидатите
Коментари Харесай

Райчев: Нито един от кандидатите за София няма опит в кметството, това е политически сблъсък

Дни преди старта на предизборната акция – кой от претендентите какви шансове има, ще се отрази ли борбата на формулата на ръководство и кой кого ще поддържа на балотажите? Темата разясниха пред Нова телевизия социологът Андрей Райчев, пиар специалистът Нидал Алгафари и политолозите Елена Дариева и Петър Чолаков.

Според Андрей Райчев обстановката в София е странна.

„ Има един ослепителен предприемач, доста мощен и прочут публицист, забавна дама, която съставлява новото ляво, не доста прочут човек, претендент на „ Възраждане ”. Но нито един от тях не може да каже, че има опит в кметството. Претенцията е политическа, това е политически конфликт ”, съобщи Андрей Райчев.

„ Сблъсъкът се организира на типичен стадион – на стадиона на ПП-ДБ, с обичаната им аудитория, с агитката. Ако те завоюват, всички ще кажат по какъв начин да не завоюват – това е София. Но в случай че изгубят – това ще е чудовищно. Залогът е огромен ”, съобщи Андрей Райчев.

„ ГЕРБ бяха прежалили София преди 6 месеца ”, счита още Райчев.

„ Другият взор е каквото и да става – сглобката печели. Дали ПП-ДБ или ГЕРБ - кой ще се показа по-силно, това ще е запас на сглобката ”, счита Петър Чолаков. „ Според мен те нямат никакво предпочитание да се разделят скоро време, бракът е сносно закрепен. Хоризонтът е европейски избори. Може да има и цялостен мандат ”, съобщи Петър Чолаков.

„ Като цяло договорката не се скапва и каквото и да се случи отива при един от сътрудниците в договорката ”, счита Чолаков.

Според Елена Дариева обаче има значение.

„ Да, София е с доста огромен залог. И по принцип партия, която изпусне локалната власт, няма положително систематизиране на силите по места, няма и дълъг политически небосвод ”, съобщи политологът.

„ Ние помним какво се случи с политическите сили, които отстъпиха кметските си места и какво им донесе това при представянето на централно равнище. Но, когато става дума за кмета и за това, до каква степен е значима символиката – ПП-ДБ или ГЕРБ, ще успее да удържи успеха, освен кметовете са значими, общинските препоръки са доста значими. Когато господин Райчев сподели, че единствено преди 6 месеца никой не си поставеше въпросите, кой ще удържи успеха в София, това беше, тъй като на парламентарния избор в сумарно трите столични МИР-а, ПП-ДБ имаха преднина от 70 000 гласа, нещо, което беше много важен превес. В София нормално на избори гласоподават под милион жители ”, изясни Дариева.

„ В момента нещата наподобяват по друг метод. Чухме и упоритостите, с които потеглиха представителите на ГЕРБ. Те споделиха, че се стремят даже да разширят представителството си в Общински съвет. Те сега имат 27 от 61. Казаха, че стремежът им е 30. И затова обновят и листа и напущат полето на политиката, с новия сигнал, който дават с номинацията на Антон Хекимян ”, разяснява Дариева.

„ Бойко Борисов гледа на обстановката централно. Той като че ли прави локални избори в цялата страна. Докато ПП-ДБ се концентрират община по община ”, счита още тя.

Според Нидал Алгафари никоя политическа групировка не се е отказала от където и да било – освен от столицата, а от което и да е село.

„ Ходът, който направиха с господин Хекимян, беше, допустимо, най-хубаво, с цел да могат на същото поле, на което ще играят ПП-ДБ, да опълчват задоволително добър претендент. Можеха да изкарат някой по-възрастен, някой професор, може всичко друго да изкарат, само че щяха да се сбият генерации. Докато тук се бият сега за млади ”, сподели Алгафари.

„ Когато се приказва, че ПП-ДБ са имали превес, това беше преди да се случи сглобката. Тя ги изравни ”, сподели Алгафари.

„ ГЕРБ ще реши въпроса със сглобката, когато види опция да ги смъкна и отстрани. Чака ги да наберат минуси и ще каже – „ тези ме разочароваха ужасно и да ги няма ”. Това ще стане когато види, че „ Възраждане ” ги надминава ”, счита Райчев. „ Той играе за главата им и е на път да я вземе ”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР